Roosendaal

Onderzoek naar beschermen openbare kunst in Roosendaal

Hier stond het bronzen beeld Dynamiek en continuïteit | Foto: Sjef van Dorst.

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Het college van burgemeester en wethouders onderzoekt de mogelijkheden tot het beschermen van de openbare kunst in Roosendaal. Dat laat ze weten in een reactie op eerder gestelde raadsvragen van de Roosendaalse Lijst. Er zijn in 2023 namelijk meerdere bronzen beelden gestolen in de gemeente.

“Er worden de laatste tijd veel bronzen beelden gestolen, niet alleen in Roosendaal, maar ook in andere steden”, is in de brief te lezen. In Bergen op Zoom zijn er in 2023 zelfs preventief beelden weggehaald, om diefstal te voorkomen. Op de vraag of de gemeente Roosendaal ook al maatregelen heeft getroffen, of wil treffen, reageert het college daar zeker mee bezig te zijn.

3D scans

Zo zou het college in gesprek zijn met experts over de verschillende beveiligingsmogelijkheden die er kunnen zijn voor de kunstwerken. “Eén van de adviezen die we hebben gekregen, is het laten maken van 3D scans, zodat we de vormgeving van het kunstwerk volledig kunnen bewaren en de mogelijkheid bestaat om het opnieuw te maken.” Kunstwerken die een verhoogd risico op diefstal lopen, krijgen zo’n scan. “Wanneer een kunstwerk is verdwenen of te zwaar beschadigd is, laten we ons adviseren door de commissie Public Art.”

Locatiechips

Het college is ook in gesprek met kunstwacht, een bedrijf dat het beheer en onderhoud van kunstwerken uitvoert voor gemeentes, instellingen en bedrijven door heel het land. Dit bedrijf deelt voorzorgsmaatregelen en ervaringen. Zo is er namelijk een poosje het idee geweest om locatiechips in de beelden te plaatsen. “Toch kunnen die beelden alsnog worden gestolen, en tracering lukt vervolgens vaak niet”, weet het college te vertellen. Een ander nadeel is dat de batterij van zo’n chip regelmatig vervangen moet worden.

Er is aangifte gedaan bij de politie voor de gestolen beelden. Dit heeft nog niet tot een resultaat geleid.

Lees ook: Zorgen om verdwenen kunstwerken in Roosendaal: ‘Wees alert’ Lees ook: Roosendaals kunstwerk De Vrouw gestolen, gemeente doet aangifte