Roosendaal

Onderzoek naar constructiefout Passerelle

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De gemeente Roosendaal gaat onderzoeken of de schade aan de fiets- en voetgangersbrug Passerelle veroorzaakt wordt door de constructie.

Al sinds de bouw van de fiets- en voetgangersbrug Passerelle is er elke keer opnieuw schade aan de glazen schermen. Herstel van de schermen kost de gemeente Roosendaal zo’n 13.000 euro per jaar. Er wordt steeds uitgegaan van vandalisme. Maar nu blijkt dat er ook een andere oorzaak zou kunnen zijn: spanningen in de constructie van de brug.

Onderzoek met camera’s

De nieuwe theorie over de schade blijkt uit antwoorden van wethouder Inge Raaijmakers op vragen van de VLP. De VLP wilde graag cameratoezicht op de Passerelle, zodat daders van vandalisme opgepakt kunnen worden en de rekening kunnen betalen. De gemeente Roosendaal gaat wel camera’s plaatsen, maar dus niet om vandalen te betrappen.

Raaijmakers: “Mogelijk is deze ruitschade niet door vandalisme, maar door spanningen in de constructie veroorzaakt. Wij willen camera’s (met bordjes dat hier camera’s gebruikt worden) op de Passerelle bevestigen om te onderzoeken of er nieuwe schades ontstaan door spanningen in de constructie. Dergelijk onderzoek wordt beëindigd zodra de oorzaak bekend is.”

Cameratoezicht mag niet

De wethouder beseft dat het camera-onderzoek naar de constructie ook kan helpen bij het voorkomen van vandalisme en criminaliteit. “Bij een ernstig misdrijf zou de politie de beelden op kunnen vragen.” Maar de gemeente zegt dat ze daarvoor geen camera’s mag plaatsen. “Uit onderzoek naar de mogelijkheden blijkt dat de gemeente geen camera’s mag gebruiken voor objectbeveiliging in de openbare ruimte,” zo schrijft Raaijmakers in de antwoorden aan de VLP.

Het onderzoek naar mogelijke constructieproblemen, biedt de gemeente dus de mogelijkheid camera’s op te hangen, waar dat normaal gesproken niet mag. Het is nog niet duidelijk wanneer de camera’s geplaatst zullen worden.

Lees ook: Onderzoek of gemeente camera’s mag hangen op Passerelle