Bergen op Zoom

Mogelijk onregelmatigheden bij volmachtstemmen Gageldonk: Petter doet aangifte

Auris Montaal, aan de Populierlaan in Gageldonk.

Han Verbeem Han Verbeem

Bij twee stemlokalen in Bergen op Zoom Oost, Gageldonk en Auris Montaal, is opmerkelijk vaak met volmacht gestemd: tot 22 procent. Burgemeester Frank Petter heeft volgens de richtlijnen aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie, dat de stembusuitslag van beide lokalen gaat onderzoeken. Dit heeft Petter maandagmorgen bekendgemaakt bij de formele bekendmaking van de verkiezingsuitslag van Bergen op Zoom.

Volgens gemeentewoordvoerder Erwin Stander is tussen de 19 en 22 procent van de stemmen in beide lokalen met volmacht uitgebracht. “Dat is vér boven het gebruikelijke percentage”, aldus Stander. Normaal gesproken bestaat 8 tot hooguit 12 procent van de stemmen uit volmachten. “Bij dergelijke overschrijdingen schrijft de Kiesraad voor aangifte te doen. Dat zal de burgemeester vandaag ook doen.”

Stembusfraude

Bij machtiging geeft een stemgerechtigde een ander toestemming om namens hem of haar met een stem uit te brengen. Een kiezer mag maximaal twee volmachtstemmen uitbrengen. Een onwaarschijnlijk hoog aantal volmachtstemmen kan een indicatie zijn van stemmenronseling of andere vormen van stembusfraude. De installatie van de nieuwe raad is 30 maart, volgende week woensdag. Dit betekent dat het OM anderhalve week de tijd heeft om onderzoek te doen.

In 2018 ook mis

Het is niet de eerste keer dat de stembusuitslag bij de Bergse verkiezingen omstreden is. Vier jaar geleden besloot Petter tot een hertelling van de stemmen, nadat duidelijk was dat een aantal uitgebrachte stemmen niet was verwerkt in de uitslag. In Lepelstraat was onjuist geteld, zo bleek, en dat leidde tot een verschuiving van zetels: GBWP moest een zetel inleveren ten gunste van het CDA.