Bergen op Zoom

Onrust over terrassenbeleid in Bergen op Zoom leidt tot een tijdelijk gedoogbesluit

Terrassen op het Beursplein in Bergen op Zoom (foto: Rini Kools/Shutterstock)

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Het is onrustig onder de Bergse horecaondernemers. De afgelopen weken bleek er steeds meer onduidelijkheid te ontstaan over het omgaan met terrassen in de stad. Het leidde tot frustratie bij horecaondernemers en ondernemersvereniging Sterck stuurde afgelopen week een brief naar de gemeente met een noodkreet. Daarom nodigde de gemeente op donderdag de horecaondernemers uit Bergen op Zoom uit voor een bijeenkomst.

De bijeenkomst vond plaats in het Oude Stadhuis. Ondernemersvereniging Grote Markt, Sterck, Koninklijke Horeca Nederland afd. Bergen op Zoom en ondernemers Beurspleintje waren samen met horecaondernemers vertegenwoordigd. Wethouder Letty Demmers was namens de gemeente aanwezig.

Gedoogbesluit

Wethouder Demmers begon met de uitleg over hoe de huidige situatie is ontstaan. Door de coronasituatie, verklaarde zij. Ook Demmers merkte op dat er onduidelijkheden zijn ontstaan. Het gesprek leidde tot een gedoogbesluit. Horecaondernemers die serieuze knelpunten ervaren, kunnen deze binnen twee weken aangeven bij de gemeente. Hierop zal ook de gemeente haar knelpunten aangeven. Het gedoogbesluit geldt tot 1 maart 2023. “En ondertussen gaan we, samen met de horecaondernemers, aan de slag om het horecabeleidsplan te maken”, zegt de wethouder.

Te laat

Voor de uitbaters van café De Kaai komt het besluit veel te laat. “Er gaat binnenkort gekeken worden naar wat voor mogelijkheden er nog voor ons zijn”, vertelt café-eigenaar Niek Buijs. “Maar dat is veel te laat, dan is het terrassenseizoen alweer bijna voorbij.” Hij acht de kans dan ook heel klein dat er een vergunning voor de uitbreiding van zijn terras gaat komen. “Anders hadden we die dit jaar al wel gekregen.” Dat er nog geen horecabeleid is, vindt Buijs sowieso al bijzonder. “Goed dat er een beleid komt, maar die had er al moeten zijn. Dit zijn mooie woorden, maar het is, voor ons, weinig zinvol.”

Waardering

Ondernemersvereniging Grote Markt waardeert het dat de gemeente het onderwerp serieus neemt. “Fijn dat de ondernemers betrokken worden bij het nieuw te maken beleid”, zegt Tony van Berkel namens de vereniging. Ook Kees van Male van Sterck is blij dat de gemeente actie onderneemt. “Hiermee halen we de ontstane onrust weg”, zegt hij. “Het is de beste keuze om met elkaar de dialoog aan te gaan over het nieuw vast te stellen horeca- en terrassenbeleid.”

Van Male vraagt zich nog wel af wat er gaat gebeuren als er na 1 maart nog geen nieuw beleid is vastgesteld. De wethouder geeft aan dat er dan ruimte is voor de verlenging van het gedoogbesluit. “Zodat er niet opnieuw onduidelijk ontstaat.”

Lees ook: Ook Sterck is klaar met wijze waarop de gemeente horeca behandelt