Etten-Leur

Ons West-Brabant TV wordt ZuidWest TV 2, radio houdt voorlopig oude naam en programmering

Logo's van Omroep Ons West-Brabant, ZuidWest Update, ZuidWest FM en ZuidWest TV

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De streekomroepen ZuidWest en Ons West-Brabant gaan hun samenwerking verdiepen. Vanaf april gaan hun tv-zenders verder onder de naam ZuidWest TV 1 en ZuidWest TV 2. ZuidWest TV 1 is de zender voor de gemeenten Roosendaal, Bergen op Zoom en Woensdrecht. En ZuidWest TV 2 voor de gemeenten Etten-Leur, Halderberge, Moerdijk en Zundert. De radiozenders houden nog wel hun eigen naam en programmering.

In april gaan de website, nieuws-app en tv-uitzendingen van Ons West-Brabant er hetzelfde uitzien als die van ZuidWest. Maar dan natuurlijk wel met nieuws uit de eigen regio. “Internet en de app gaan samen, daar is al het regionale nieuws te volgen,” legt ZuidWest-directeur Maarten van den Boom uit. Gebruikers van de app en de website kunnen dan zelf kiezen van welke regio ze het nieuws willen zien.

Hopelijk na de zomer wekelijks nieuwsprogramma

“Op tv gaan sommige programma’s overlopen. Een religieus programma zoals ReliVisie bijvoorbeeld, dat heeft geen gemeentegrenzen en kan op beide zenders. Maar ZuidWest TV 2 krijgt natuurlijk ook eigen programma’s,” gaat Van den Boom verder. “Uiteindelijk krijgt ZuidWest TV 2 ook een eigen nieuws, of journaal. ZuidWest TV 1 heeft dat nu al: Update. En dat worden later dus twee regio-gerichte Updates.”

Bij ZuidWest brengt Update elke werkdag het laatste regionieuws. Voor ZuidWest TV 2 zit dat ook in de planning, maar op langere termijn. “Ik hoop dat we aan het eind van de zomer, aan het begin van het nieuwe tv-seizoen, kunnen beginnen met één of twee keer per week. En dan uitgroeien naar elke werkdag,” aldus Van den Boom. Vanaf 6 april is er wel al een speciaal seniorenprogramma wekelijks te zien op donderdag op ZuidWest TV 2; Tijd voor Senioren.

Ons West-Brabant verhuist naar Etten-Leur

Door de samenwerking van Ons West-Brabant met ZuidWest komt er geld vrij voor een nieuwsprogramma. En ook een verhuizing moet daarbij helpen. Ons West-Brabant zit nog in Oudenbosch, maar zal in de loop van dit jaar vertrekken naar Etten-Leur. Daar komt een kleine radiostudio en een redactieruimte, goedkoper dan het pand waar de streekomroep nu zit.

“De huur en uitzendkosten van Ons waren zó hoog, daar kunnen we bij ZuidWest anderhalve journalist van betalen. Wij nemen de uitzendingen nu over in onze studio’s, voor veel minder kosten. En van de huur blijft na de verhuizing maar een klein deel over,” rekent Van den Boom voor. “Die efficiëntieslag moet minimaal genoeg geld opleveren voor een journalist, die zich dan kan richten op het gebied van ZuidWest TV 2.”

Samenvoegen van radioprogramma’s komt later pas

Op de radio gaat Ons West-Brabant voorlopig nog gewoon onder de oude naam door. En ook met de bestaande programma’s. Maar als de programmering van de twee streekomroepen samengevoegd wordt, zal ook op de radio de naam Ons West-Brabant verdwijnen.

Volgens Van den Boom, die tegenwoordig directeur is van beide omroepen, zijn de vrijwilligers van Ons West-Brabant juist heel blij met de vooruitgang. “Zij zien ook wel hoe snel ZuidWest groeit en hoeveel succes we hebben. Dat willen ze ook. De vrijwilligers zien dat nieuws belangrijk is en de organisatie moet gaan dragen. Dat omarmen ze. En daar hoort een naamsverandering bij.”

De mensen zien dat het een fantastische move is

Dat de vrijwilligers van Ons West-Brabant enthousiast zijn over de veranderingen, beaamt voorzitter Marinus van Binsbergen. “Het is goed voor de club. Ze zeggen: dit moeten we gewoon doen,” vertelt hij. “De mensen zien dat het een fantastische move is. Alleen gaat niet iedereen mee, omdat ze het te ver weg vinden, helemaal naar Bergen op Zoom. Maar de rest is enthousiast.”

Van Binsbergen werd bij Ons West-Brabant binnengehaald om financieel orde op zaken te stellen. De streekomroep had flinke schulden en het was maar de vraag of ze het zouden overleven. Die problemen zijn voorbij en Van Binsbergen kijkt met veel plezier naar de toekomst. “We gaan volgend jaar extra subsidie aanvragen bij het rijk om een journalistiek team op te bouwen,” legt hij uit. “We willen groeien, we willen de regionale journalistiek op de kaart zetten.”