Bergen op Zoom

Ook Bergen op Zoom gaat niet extra handhaven op naleving coronamaatregelen in horeca

© Archief ZuidWest Update

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Gemeenten grijpen niet of nauwelijks in als de coronamaatregelen niet worden nageleefd in horecagelegenheden, constateert dagblad Trouw. Volgens Peter van der Graaf, communicatieadviseur bij de gemeente Bergen op Zoom, worden de maatregelen hier gelukkig wél goed nageleefd. “We zijn tevreden over de verantwoordelijkheid van het horecapersoneel en dat wat hun gasten doen en laten.”

De gemeente heeft veel contact met horecaondernemers. Zo kunnen terrassen zonder Testen voor Toegang erop worden aangesproken als de anderhalve meter afstand niet wordt gewaarborgd. “Daar zijn pas een handjevol bekeuringen voor uitgeschreven.”

Dwangsom

Een aantal horecabedrijven hebben een bestuursrechtelijke last onder dwangsom opgelegd gekregen. Gaat een horecaondernemer binnen een bepaalde periode weer de fout in, dan kan hij een flink geldbedrag opgelegd krijgen vanuit de gemeente. “Je hebt zo een dwangsom van vijfduizend euro aan je broek hangen”, aldus Van der Graaf.

Geen politiestaat

Volgens hem is er daarentegen geen aanleiding om extra handhaving in te zetten om feestende Bergenaren in de gaten te houden. “Met de maatregelen die nu nog van kracht zijn, moet je wel erg je best doen om nog in de overtreding te gaan.” De prioriteit ligt hier volgens Van der Graaf niet meer. “Net als in Engeland is het straks je eigen verantwoordelijkheid. We zijn geen politiestaat met op elke hoek een agent.”