Bergen op Zoom

Openbaar Ministerie: ‘Geen onregelmatigheden met volmachten in Bergen op Zoom’

Han Verbeem Han Verbeem

Het Openbaar Ministerie heeft burgemeester Frank Petter woensdagavond laten weten geen onregelmatigheden te hebben ontdekt bij het stemmen met volmachten in Bergen op Zoom. Dat heeft de gemeente laten weten. Het hoge aantal volmachtstemmen in twee stemlokalen in Oost zouden zou volgens een gemeentewoordvoerder te maken hebben met de vakantieperiode en met corona.

Maandag was hierover een signaal binnengekomen bij het centraal stembureau in Bergen op Zoom. Het zou gaan om de stemlokalen Gageldonk aan de Gagelboslaan en Auris Montaal aan de Populierenstraat. Daar was het aantal volmachten zeer hoog, zo’n 22 procent van het totaal in deze lokalen, terwijl 8 tot 12 procent gebruikelijk is. Daarom verzocht burgemeester Petter het OM hier onderzoek naar te doen. 

Afdoende redenen

De gebiedsofficier heeft woensdag laten weten dat de stembiljetten inmiddels zijn onderzocht. “Er is geen overschrijding gevonden van de toegestane hoeveelheid machtigingen per fysieke stemmer”, zo meldt gemeentewoordvoerder Erwin Stander. “Ook is een aantal getuigen gehoord. Zij hebben afdoende redenen gegeven waarom er per volmacht is gestemd.” Het Openbaar Ministerie ziet al met al geen onrechtmatigheden of strafbare feiten, aldus Stander, en het OM wijst er tevens op dat het stemmen anoniem is. Er is dan ook besloten het onderzoek hiermee te beëindigen.