Bergen op Zoom

Opgeknapt schilderij weer terug in de kerk: ‘Was behoorlijk aangetast door de brand’

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Een honderd jaar oud schilderij van de hand van Willem van Dort is terug in het Kerkelijk Centrum aan de Williamstraat in Bergen op Zoom. Het schilderij raakte eind vorig jaar zwaar beschadigd bij een brand in het kerkgebouw. Na een maandenlange opknapbeurt werd het werk dinsdagochtend op zijn oude plek teruggehangen.

Na de brand in december was er veel roet- en waterschade in de kerk in het centrum. In rap tempo werden plafonds en muren schoongemaakt en wit geverfd. Sinds vorige maand wordt het gebouw ook weer gebruikt voor kerkdiensten, de maandelijkse boekenmarkt en andere sociale activiteiten. Bezoekers zijn blij dat ze weer welkom zijn, maar het schilderij van Willem van Dort schitterde van afwezigheid.

Het schilderij was bedekt met een laag roet

Het schilderij was in de goede handen van restaurator John Post. In zijn atelier in Breda herstelde hij het kunstwerk laagje voor laagje en centimeter voor centimeter. Toen Post het werk in maart binnen kreeg, schrok hij van de staat waarin het verkeerde. “Het schilderij was bedekt met een laag roet. Daaronder bleek dat het schilderij behoorlijk aangetast was door de brand”, zegt Post, die met name in de linkerbovenhoek veel schade aan het schilderij en de lijst zag. “De vernislaag was door het bluswater blind geworden. Dat ziet er verschrikkelijk uit maar veel wel goed te verwijderen.”

Het werk als verloren beschouwen en vervangen is nooit een optie geweest volgens Ad Petermeijer, voorzitter van het protestants Weeshuis, eigenaar van het pand. “Ik denk dat een schilderij van ongeveer honderd jaar oud het waard is om gerestaureerd te worden als dat kan. En die mening had ook de verzekering, waarmee we goed konden praten over de restauratiekosten.”

Het maakt deel uit van het kerkgebouw

Tijdens de restauratie kwam nog een verrassing aan het licht. Nota bene in de linkerbovenhoek die het zwaarst getroffen was. “Onder een laag roet en vervuiling kwam het restant van een tweede soldatenhoofden naar voren. Ik vond het wel terecht om die te reconstrueren aan de hand van de goed zichtbare kop van de andere soldaten die daarnaast staat. Een leuk detail”, zegt Post die tevreden is over het resultaat. Ad Petermeijer is blij dat het werk weer terug is. “Het maakt deel uit van het kerkgebouw en bij alle activiteiten die hier zijn, zien we dat schilderij terug.”

Lees ook: Boekenmarkt weer terug na brand: ‘Alles was zwart’ Lees ook: Schade na brand in kerkgebouw Williamstraat is groot: ‘Echt overal zit roet’