Ossendrecht

Ossendrecht stukje groener na aanleg bijengroenstroken

Maarten Elst Maarten Elst

Leerlingen van basisschool ‘t Paviljoen uit Ossendrecht hebben dinsdag hun gemeente Woensdrecht weer een stapje verder geholpen om groener te worden. In het kader van de Groene Agenda 2021-2025 komen er steeds meer groenstroken binnen de gemeente. Op initiatief van Dorpsplatform Ossendrecht, het Natuurpodium en de gemeente Woensdrecht zijn er wildbloemen ingezaaid en is er een bosplantsoen geplant nabij de Kasteelstraat aan de rand van het dorp. In mei 2022 wordt het project officieel opgeleverd.

Na de Boomfeestdag in Hoogerheide eerder deze maand pakt de gemeente Woensdrecht door op het gebied van biodiversiteit. Leerlingen van basisschool ‘t Paviljoen uit Ossendrecht stonden met een schop in de aanslag om hun steentje bij te dragen. “Biodiversiteit is een belangrijk punt in de Groene Agenda die we hebben opgesteld voor de komende vijf jaren”, vertelt wethouder Jeffrey van Agtmaal.

Lees ook: Elf bomen geplant tijdens Boomfeestdag in Woensdrecht

Quiz over bijen

De middag begon met een quiz aan de hand van wethouder Lars van der Beek. In tien vragen kwamen de leerlingen meer te weten over de bijengemeenschap. “Ik weet nu dat bijen tot wel veertig kilometer per uur kunnen vliegen”, vertelt Dinant, één van de leerlingen van basisschool ‘t Paviljoen uit Ossendrecht. “En dat een koningin twee tot vijf jaar kan worden. Het was heel leuk.”

Ook klasgenote Daphne vond het zeer leerzaam. “We hebben plantjes geplant voor de bijen, omdat het niet zo goed gaat met de bijen”, vertelt ze. “Ik had bij de quiz een aantal vragen goed, maar ook een aantal vragen fout.”

Groene B&B

Het grasveld aan de Kasteelstraat aan de rand van Ossendrecht werd als ideale locatie gezien. Het is volgens wethouder Van Agtmaal een deel van een groter geheel. “We kijken eerst naar hoe het hier uitpakt en of het aanslaat. Blijkt het een succes te zijn, dan zullen we meer van zulke groene stroken aanleggen binnen de gemeente. Of bijvoorbeeld bijenmengsels, dan blijft het wel gras, maar groeit daartussen hogere en meer kleurrijke bloemen waardoor de insecten kunnen leven.”

Lees ook: Biodiversiteitsproject Woensdrecht succesvol, vergelijkbaar vervolg lonkt voor andere kernen

Het geheel maakt het een soort groene bed & breakfast. Het heeft wat weg van de groenstroken aan de Bult in Woensdrecht. “Tijdens de zomers blijkt dat het ook een succes is. Mensen genieten van het zicht. Ze maken er foto’s. Het geeft een mooi beeld. Dit is een mooi vervolg daarop.”