Bergen op Zoom

Oud-BSD’er Bakx doet gooi naar raadszetel, nu bij GBWP: ‘Maakt niet veel verschil’

Peet Bakx bij de vorige verkiezingen in 2018. (Foto: BSD)

Han Verbeem Han Verbeem

Voormalig raadslid Peet Bakx hoopt bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022 op een terugkeer in de Bergse gemeenteraad. Daarom keert hij zich af van zijn vroegere fractie, de BSD van Louis van der Kallen, en sluit aan bij GBWP. De grootste gemeenteraadspartij van Bergen  op Zoom -die over tien van de 33 zetels beschikt- biedt hem meer kansen, zo laat hij in een persbericht weten. “Functioneren binnen kleine partijen in de marge is voor mij niet realistisch”, aldus Bakx.

Ondernemend politicus

In 2014 kwam Bakx voor de BSD in de gemeenteraad toen de partij bij de verkiezingen van dat jaar in omvang verdubbelde, van twee naar vier zetels. In de navolgende vier jaar profileerde hij zich als ondernemend politicus. Bakx is actief in tal van verenigingen op het gebied van de Bergse cultuur. “Een creatief en cultureel ondernemer in een politieke partij lijkt mij niet verkeerd en misschien wel broodnodig”, stelt Bakx. In 2018 is hij niet herkozen bij de BSD en stapte hij uit de politiek.

Van PvdA, BSD naar GBWP

Bakx begon zijn politieke ambities bij de PvdA, waar hij echter geen plaats op de kieslijst kreeg toebedeeld. In 2009 stapte hij uit het PvdA-afdelingsbestuur nadat de fractie -tegen zijn zin- een vrijkomende wethouderspost toewees aan de toenmalig fractievoorzitter. Vervolgens maakte hij in 2014 de overstap naar de BSD en nu naar GBWP. “Van Partij van de Arbeid, via de Bergse sociaal Democraten naar de Gemeente Belangen Werknemers Partij mag niet veel verschil maken”, zo stelt hij.

Goede en eerlijke boterham

Het oud-raadslid maakt daarbij de vergelijking met de voetbalsport. “Een voetballer wil voetballen bij een club die ertoe doet”, aldus Bakx. “Mijn idealen blijven dezelfde, alleen de manier waarop ze te realiseren is anders.” Deze idealen zijn: “Opkomen voor de gemeente Bergen op Zoom, haar bewoners en hun belangen. Het uitdragen van onze culturele normen en waarden en het mogelijk maken van het verdienen van een goede en eerlijke boterham.” GBWP stelt dit najaar de kieslijst samen voor de verkiezingen.