Bergen op Zoom

Oud-burgemeester Dick de Cloe en Greetje Bos aan de slag als informateurs in Bergen op Zoom

Dick de Cloe (PvdA) en Greetje Bos (VVD) aan de slag als informateurs in Bergen op Zoom.

Han Verbeem Han Verbeem

Dick de Cloe en Greetje Bos zijn de informateurs voor de vorming van de nieuwe Bergse coalitie. Dat heeft VVD-voorman Dominique Hopmans maandagavond bekendgemaakt. De Cloe is tot tweemaal toe waarnemend burgemeester geweest in Bergen op Zoom: in 2005 en in 2013. Bos is oud-wethouder van Breda. Woensdag beginnen de eerste gesprekken met de raadspartijen. Beide informateurs hebben de opdracht een “bestuurlijke foto” te maken, oftewel een diepgrondige analyse van het huidige politieke landschap sinds de verkiezingen.

De beide informateurs hebben een ruime bestuurlijke ervaring en kennen de regio goed. Ze zijn bovendien onafhankelijk, benadrukt Hopmans, ondanks de politieke kleur van het tweetal. De Cloe is van PvdA-huize, Bos was wethouder voor de VVD. De voormalige Bredase bewindsvrouwe is momenteel werkzaam als plaatsvervangend raadsheer bij het Gerechtshof in Breda.

Namenlijst

Hopmans heeft de keuze gemaakt uit een lijst van meer dan tien namen die door andere fracties zijn aangedragen. De Bergse raad heeft hem gevraagd het voortouw te nemen bij de start van het formatieproces, nadat de grootste raadspartij GBWP na interne politieke affaires besloot een stapje terug te doen. In de eerste week na de verkiezingen splitste Aydin Akkaya zich van GBWP af en werd de partij -naar inmiddels blijk ten onrechte- door diverse media gelinkt aan een onderzoek naar stemmenronselingen.

Breed draagvlak

De naam van Dick de Cloe kwam meermaals voor op het lijstje van Hopmans. Ook Bos kan rekenen op een breed draagvlak. Volgens de Bergse VVD-voorman vormt het informateursduo “een gouden team” dat in staat is de complexe politieke situatie van Bergen op Zoom te analyseren. De gemeenteraad van Bergen op Zoom kent 15 raadsfracties, waarvan twee zijn ontstaan door afsplitsingen in de eerste week na de verkiezingen.Het uiteindelijke doel is de vorming van een stabiele en duurzame bestuurlijke samenwerking. Alle opties liggen daarbij nog open: een brede coalitie, een meerderheidscoalitie of een minderheidscoalitie al dan niet met gedoogsteun. “Alles hangt allemaal af van de uitkomsten van de bestuurlijke foto”, aldus Hopmans. “Van daaruit gaan we verder kijken.”  Hoe lang dat gaat duren is nu nog niet te zeggen: “Zorgvuldigheid is belangrijker dan tijd.”