Bergen op Zoom

Paardenbloempluisjes bij het Bravis ziekenhuis als teken van rouw en kracht

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Wat blijft er van je over, als je er niet meer bent? Het is één van de vragen die je jezelf kan stellen als je bij het nieuwe gedenkteken bij het Bravis Ziekenhuis zit. Donderdagmiddag zijn de drie kunstpaardenbloemen onthuld bij de locatie in Bergen op Zoom.

De paardenbloemen zijn het resultaat van een wedstrijd die Bravis vorig jaar lanceerde. Beide ziekenhuizen wilden graag een speciaal gedenkstuk, voor iedereen die een dierbare is verloren. “We zijn nu eenmaal op een plek waar we mensen soms moeten laten gaan”, vertelde een spreker tijdens de onthullingsceremonie. Er kwamen meerdere ontwerpen binnen, maar een selectiecommissie, medewerkers, patiënten, bezoekers en volgers op sociale media kozen met een grote meerderheid voor het ontwerp van kunstenares Karin Colen.

Opnieuw beginnen

“Paardenbloempluis is een teken van loslaten en opnieuw beginnen”, legt de kunstenares uit. “Ze laten los van de paardenbloem, om vervolgens in de grond terecht te komen en nieuw leven te creëren.” Tussen de paardenbloemen ligt een steen, waarop de naam van het project staat: ‘Wat blijft’. “Iedereen die even een time out wil, of een momentje voor zichzelf nodig heeft, kan hier terecht.”

Colen is enorm trots dat haar kunstwerken nu bij zowel het Bravis Ziekenhuis in Roosendaal als in Bergen op Zoom te zien zijn. De in totaal zeven paardenbloemen zijn eigenlijk één geheel. Zodra het ziekenhuis op de nieuwe locatie in De Bulkenaar geopend is, worden daar de kunstwerken samengevoegd.

Lees ook: Bouw van nieuw Bravis-ziekenhuis start later, maar is wel eerder helemaal af Lees ook: ‘Samen, maar ook apart’: Bravis krijgt tweedelig gedenkmonument