Bergen op Zoom

‘Pak vastgoedbeleggers aan met opkoopverbod en zelfwoonplicht woningen’

Foto: Pixabay

Han Verbeem Han Verbeem

De Bergse PvdA wil paal en perk stellen aan beleggers, die goedkope nieuwbouwwoningen opkopen om ze vervolgens voor veel geld door te verhuren. Dergelijke praktijken zijn winstgevend door de krapte op de woningmarkt. Daarom pleiten raadsleden Adam Ahajaj en Joey van Aken voor een gemeentelijk opkoopverbod. Wie een nieuwbouwwoning in Bergen op Zoom koopt, zou verplicht moeten worden om er zelf te gaan wonen.

Grote steden doen dit al

In navolging van andere, grotere steden willen de twee PvdA-raadsleden dat ook Bergen op Zoom de nieuw te bouwen woningen alleen verkoopt aan mensen die er echt zélf gaan wonen. Steeds vaker ziet de Bergse PvdA-fractie dat, wanneer een betaalbare koopwoning op Funda verschijnt, deze vervolgens wordt opgekocht door een vastgoedbelegger voor de verhuur,  schrijven Van Aken en Ahajaj aan het Bergse college van B&W.

Weinig betaalbare koopwoningen

Ook streven andere steden naar een zelfwoonplicht bij nieuwbouwwoningen en dit voorbeeld zou Bergen op Zoom ook moeten volgen. “We zien we graag dat het college een opkoopverbod en zelfwoonplicht bij nieuwbouwwoningen invoert in Bergen op Zoom”, aldus de twee PvdA-raadsleden. “Het opkopen van huizen door vastgoedbeleggers lijkt in onze ogen één van de oorzaken te zijn waardoor er te weinig betaalbare koopwoningen voor Bergse starters zijn.”