Etten-Leur

Permanent cameratoezicht op Markt in Etten-Leur

Cameratoezicht Etten-Leur

De camera is geplaatst op de Markt en heeft zich op de Markt, een deel van het Raadhuisplein en een deel van de Oude Bredaseweg.

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Vanaf vrijdag is er permanent cameratoezicht in Etten-Leur. De camera is geplaatst op de Markt, en heeft zicht op de Markt, een deel van het Raadhuisplein en een deel van de Oude Bredaseweg. Eerder stond er al eens een tijdelijke camera in het centrum. Toen deze weg was bleek dat er toch permanent toezicht nodig is.

Precies op de dag dat de kermis in Etten-Leur begint, wordt de gloednieuwe camera geactiveerd. “Net op tijd dus”, zegt burgemeester Marina Starmans-Gelijns. De gemeente wilde de camera al langer op die locatie, maar heeft er zeker een half jaar op moeten wachten.

De camera is permanent op de Markt geplaatst vanwege eerdere incidenten die zich daar af hebben gespeeld. Denk hierbij aan incidenten tijdens de Profwielerronde en de kermis. En ook tijdens het stappen in de weekenden gaat het soms fout. Er heeft al eerder een tijdelijke camera gehangen. Maar de gemeente merkte dat de incidenten toenamen toen de camera weer weg was. Vandaar nu dus de permanente. “Vooral de horeca wilde graag een camera op deze locatie. Maar het is natuurlijk ook voor de inwoners en ondernemers van dit gebied.”

Live meekijken en beelden terugkijken

Het is niet zo dat de camera constant in de gaten wordt gehouden. Dat gebeurt alleen op vrijdag- en zaterdagavonden, en tijdens grote evenementen. Bijvoorbeeld dus de kermis die vrijdagavond begint. “Vanuit Breda kijkt iemand dan constant mee naar wat er gebeurt”, aldus de burgemeester. Videobeelden kunnen bij ernstige calamiteiten ook opgevraagd worden bij de politie. “Beelden terugkijken kunnen we niet zomaar doen, het moet wel een goede reden hebben.”

Tijdens de periode dat de kermis er staat, worden er overigens nog meer – tijdelijke – camera’s geplaatst.