Bergen op Zoom

Petitie onderdak voor Bergse bouwers wordt volop ondertekend

Het bouwkot van bouwclub De Leutige Krabben

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Op het platform Petities.nl is woensdag 12 januari een pagina aangemaakt waarop het Bergse college wordt aangesproken op het beleid omtrent de bouwkoten. Bouwclubs moeten het nog jaren uitzingen in de verouderde hallen waar ze nu zitten en dat leidt tot heel wat protesten.

In navolging van een officiële reactie van Stichting Vastenavend, Stichting HalWana en de Stichting Bergse Bouwers, trekken nu ook andere mensen aan de bel. Op woensdag is een petitie online gegaan die ’s avonds al richting de 400 ondertekeningen ging.

Signaal afgeven

Namen van initiatiefnemers staan niet in de begeleidende tekst. Het wordt omschreven als een actie van muzikanten, bouwers, dweilen, cultuurliefhebbers en Vastenavendvierders uit Bergen op Zoom en omstreken. Ze noemen zich de Eerste Bergse alliantie ter behoud van de Bergse Vastenavend, en willen met de petitie een signaal afgeven richting het college van Bergen op Zoom. Er was een convenant omtrent de toekomst van de bouwclubs en hun onderkomens maar dat is volgens de eerdergenoemde drie stichtingen eenzijdig van tafel gehaald door B en W.

Er wordt nu door sommigen serieus gevreesd dat de bouwers over enkele jaren op straat staan. De tekst bij de petitie luidt: “Laat onze stem horen richting het college van Bergen op Zoom. Voorkom de teloorgang van de Bergse Vastenavendcreatiesbouwers-cultuur. Met het huidige bezuinigingsvoorstel van het college gaat binnen 5 jaar de bouwerscultuur naar de knoppen. Laat zien dat we achter de Bergse bouwers staan.”

Opnieuw in gesprek

Het dringende verzoek aan het college is om de bezuinigingen terug te draaien en (opnieuw) constructief in overleg te gaan met alle betrokken partijen. Er moet een oplossing komen, die goede huisvesting van alle bouwclubs garandeert. De online petitie (link hier) is tot 2 februari te ondertekenen.

Lees ook: Stichtingen verbitterd over uitsterfbeleid bouwkoten: ‘Operatie geslaagd, patiënt overleden’