Etten-Leur

Politiek en bestuurlijk Etten-Leur opgeschrikt door overlijden Djuna Maes

Foto: Gemeente Etten-Leur

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

In een persbericht heeft de gemeente Etten-Leur gemeld geschokt en verslagen te zijn door het plotse overlijden van Djuna Maes. Zij was gemeenteraadslid en fractievoorzitter bij de combinatie GroenLinks-PvdA. Ook haar partijgenoten zijn enorm aangedaan.

Djuna is op 36-jarige leeftijd plots overleden. Ze wordt in een bericht op Facebook door haar partijgenoten omschreven als “lieve, ambitieuze en altijd enthousiaste fractievoorzitter”. Ook de gemeente spreekt vol lof over haar rol in de politiek: “Wij hebben Djuna leren kennen als een zeer warm, positief en betrokken persoon, met het hart op de juiste plaats. Djuna was binnen onze gemeenteraad geliefd en verbindend.”

Namens de PvdA en GroenLinks valt te lezen dat Djuna een bijzonder mens was, met altijd een aanstekelijke glimlach en bracht een positieve insteek. “Een betere collega dan haar hadden wij ons niet kunnen wensen.”

Uniek

De politica had een medisch verleden. Ze was cystic fibrosis-patiënte en onderging meerdere longtransplantaties. Dat maakte haar uniek in Nederland, viel in 2019 te lezen in Transparant, het magazine van de Nederlandse Transplantatie Stichting. Het zegt veel over haar positieve strijdlust. Ze quootte niet voor niets Nelson Mandela; “It always seems impossible until it’s done.”