Etten-Leur

Prestatieafspraken voor Duurzaam Wonen en Huren in Etten-Leur

Foto: Gemeente Etten-Leur

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

HuurdersBelangenVereniging Etten-Leur, gemeente Etten-Leur en woningcorporatie Alwel hebben maandag gezamenlijk prestatieafspraken ondertekend voor het komende jaar. De focus ligt op duurzaam wonen, versneld bouwen, betaalbaarheid en veerkracht in de wijken.

Met een groeiend aantal woningzoekenden in Etten-Leur, waarbij de zoektijd is opgelopen tot 2,8 jaar, zijn deze prestatieafspraken volgens een gemeentelijk persbericht van cruciaal belang. Hoewel de inschrijftijd is gedaald van 8 naar 6,5 jaar, is er nog steeds werk aan de winkel. In het afgelopen jaar heeft 33 procent van de huurders van Alwel een eenmalige huurverlaging gekregen, waarmee de woningcorporatie huurders ondersteunt tijdens de energiecrisis.

Nieuwe wijk

De ambitie om tot 2030 versneld huurwoningen te bouwen, blijkt uit de plannen voor de nieuwe wijk Haansberg. Wethouder Jean-Pierre Schouw kondigde aan dat Haansberg in totaal 1400 woningen zal omvatten, met een mix van koop en huur. Alwel zal starten met 100 flexwoningen en verwacht nog eens minstens 300 andere huurwoningen te bouwen. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over 30 sociale huurwoningen in het Van Bergenpark en wordt er gekeken naar mogelijkheden in bestaande wijken.

Huur gaat omhoog

Na jaren van lage huurstijging, bevriezing en verlaging, verhogen Alwel en de HuurdersBelangenVereniging de huren nu wel, tot een half procent onder de gemiddelde loonstijging. De partners verwachten dat het deel van het inkomen dat huurders aan huur besteden procentueel toch daalt door hogere inkomsten. De opbrengst moet gebruikt worden voor investeren in nieuwbouw en duurzaamheid.

Alwel stelt dat huurders de inzet op duurzaamheid waarderen omdat zij het verschil merken in hun energiekosten. Er wordt fors geïnvesteerd in woningen door groot onderhoud te combineren met moderne ventilatie, het vervangen van enkelglas door hoogwaardig dubbelglas, en het isoleren van daken en gevels. De HuurdersBelangenVereniging heeft ook succes geboekt met het zonnepanelenproject “HBV voor Zon”.

Extra aandacht voor Etten-Leur Noord

Ondanks de veerkracht van Etten-Leur blijven sommige wijken extra aandacht nodig hebben. In 2024 zal er specifieke aandacht zijn voor Etten-Leur Noord, waarbij diverse partijen samenwerken aan een meerjarig wijkplan en wijkagenda. De toekomstige veerkracht van Haansberg staat ook hoog op de agenda, met plannen om deze wijk voor te bereiden op de uitdagingen van de toekomst.