Etten-Leur

Proef Etten-Leur: ontbijt thuisbezorgd, zodat kinderen zonder honger naar school kunnen

Wekelijkse boodschappen van Nederlands Jeugd Ontbijt, zodat een kind niet met honger naar school hoeft (foto: Nederlands Jeugd Ontbijt)

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De gemeente Etten-Leur en drie scholen gaan een proef doen met ontbijtpakketten voor arme of kwetsbare gezinnen. De ontbijtpakketten worden bij de gezinnen thuis bezorgd. Dat wordt geregeld door de stichting Nederlands Jeugd Ontbijt. Hierdoor weten de gemeente en scholen niet om wie het gaat en blijven de gezinnen anoniem. De proef duurt een jaar en er kunnen 35 kinderen aan mee doen.

Het Nederlands Jeugd Ontbijt werkt samen met vrijwilligers en de lokale supermarkt. De scholen laten alle ouders weten dat ze zich kunnen aanmelden voor de gratis boodschappen. Maar wie daar ook echt gebruik van maakt, krijgen de scholen niet te horen. En ook de gemeente weet niet om wie het gaat. Wethouder René Verwijmeren vindt het belangrijk dat de drempel om je aan te melden laag is. “Het is voor mij onacceptabel dat deze kinderen vaak door geldgebrek met een lege maag naar school gaan. We moeten er juist voor deze kinderen zijn.”

Elke week een ander ontbijtpakket

Gezinnen die zich aanmelden voor het Nederlands Jeugd Ontbijt krijgen één keer per week een ontbijtpakket thuisbezorgd. Daarin zit elke keer iets anders, zodat de kinderen gevarieerde voeding krijgen. “Onderzoeken laten zien dat een goed ontbijt belangrijk is voor alle opgroeiende kinderen,” geeft de gemeente aan als reden om mee te doen. “Met een lege maag naar school gaat ten koste van de fysieke en mentale ontwikkeling van kinderen. En bovendien remt het hun schoolprestaties.”

De landelijke overheid heeft ook plannen om de honger onder kinderen te bestrijden. Die wil het schoolontbijt landelijk uitrollen. “Dat wachten we niet af”, aldus wethouder Verwijmeren. “Het is nu namelijk nog niet bekend of en zo ja wanneer scholen in Etten-Leur in aanmerking komen voor de landelijke uitrol. Daarnaast is de aanpak in Etten-Leur laagdrempeliger door de bezorging aan huis.”