Etten-Leur

Profronde wil Olympisch kampioenen naar Etten-Leur halen

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Voor de 16e keer vindt dit jaar de Las Montage profwielerronde van Etten-Leur plaats. Afgelopen jaar schitterden Mathieu van der Poel, Fabio Jakobsen en Demi Vollering op het parcours van Etten-Leur. Dit jaar is de organisatie druk opzoek naar Olympisch kampioenen. Ook is er groot nieuws. Het evenement zal dit jaar niet één dag duren, maar twee dagen.

“Wij kijken met een zeer tevreden gevoel terug op afgelopen jaar. Het wordt voor ons weer een hele uitdaging om het dit jaar weer te overtreffen”, vertelt voorzitter Ronnie Buiks.

Het is een hele uitdaging om die renners te motiveren om na een slopende periode in Etten-Leur te verschijnen.

Deze zomer vinden de Olympische Zomerspelen in Parijs plaats. Iets waar de organisatie graag op inspeelt. “Dit is het eerste criterium na de Spelen”, legt Buiks uit. “De winnaars zouden hier aanwezig kunnen zijn met hun medaille”, vervolgt hij. De voorzitter van de profronde ontkent echter niet dat het een lastige klus is om ze daadwerkelijk naar Etten-Leur te halen.

“Het is een hele uitdaging om die renners te motiveren om na een slopende periode in Etten-Leur te verschijnen.” Toch heeft Buiks hoop in een goede afloop. “Parijs is gelukkig niet ver weg. Voor sommigen kan Etten-Leur op de route liggen.”

Wij hebben altijd een enorme truienhonger.

Naast dat de ronde dit jaar een Olympisch tintje krijgt, blijft de organisatie opzoek naar truien. “Wij hebben altijd een enorme truienhonger”, grapt Buiks. Ook dit jaar wordt er dus gemikt op bijvoorbeeld de winnaar van de Tour de France met de gele trui of de winnaar van de Giro d’Italia met de roze trui.

Naast al het truien- en Olympisch geweld hoopt Buiks ook de 37-jarige Robert Gesink naar Etten-Leur te halen om hier zijn afscheidskoers te rijden. En als hij toch hardop aan het denken is, gooit hij ook de naam van Tadej Pogačar op tafel. De renner heeft nog niet eerder in Etten-Leur gereden. “Al een paar jaar ben ik al in hem geïnteresseerd. De eerste contacten zijn al gelegd.”

Twee dagen

Normaal gesproken is de profronde een eendaags evenement. Dit jaar kiest de organisator ervoor om er een dag aan toe te voegen. “Ieder jaar hebben wij een grote vip-tent die er altijd al wel een paar dagen van te voren staat. Waarom zouden we ons evenement dan niet verder laten groeien?”, vraagt de voorzitter zich hardop af.

Het idee van een wielercafé ontstaat. Liefhebbers kunnen zich de zaterdagavond vóór de profronde laten onderdompelen in mooie fietsverhalen. Deze avond zullen Leontien van Moorsel en als het meezit Tom Dumoulin komen vertellen over hun mooie ervaringen als prof. Ook zal er dan eventueel nóg een ‘mooie renner’ worden toegevoegd aan de line-up volgens Buiks.

Het concept, wat zou kunnen lijken op RTL-programma Tour de Jour, moet tien euro gaan kosten. Voor dat geld is het ook mogelijk om met de gasten van deze avond op de foto te gaan of ervaringen te delen. Het evenement een dag later is net als voorgaande jaren gratis te bezoeken.

Nieuw

Dit jaar zal er zowel letterlijk als figuurlijk een nieuwe naam worden toegevoegd aan het evenement. Aan de Las Montage Profwielerronde wordt de subnaam ‘Moeiers Mooiste toegevoegd. “Deze subnaam verwijst naar de Moeierboom die op de markt staat. En iedere keer als de renners langs de boom fietsen, worden ze steeds ‘moeier’.”

Een andere nieuwe naam is die van Dylan Boomaars. Hij volgt wielerspeaker Kees Maas op. “We hebben het met Kees besproken en de naam van Dylan is hier uit gekomen. Het mooie is dat hij ook iemand uit onze regio is.”

Het evenement zal plaatsvinden op 10 en 11 augustus 2024.

Lees ook: Van der Poel-gekte in Etten-Leur: ‘Fijn dat ik hier mijn trui kan tonen’