Bergen op Zoom

PvdA, GroenLinks in één raadsfractie, GBWP doet stap terug bij formatie

Han Verbeem Han Verbeem

GBWP neemt niet het voortouw bij de formatie in Bergen op Zoom maar doet een stapje terug; er komt een onafhankelijk informateur. De PvdA en GroenLinks willen uiteindelijk één fractie vormen en gaan gezamenlijk de coalitiebesprekingen in. Dat blijkt dinsdagavond tijdens de terugblik van de Bergse gemeenteraad op de verkiezingsuitslag.

Arjan van der Weegen constateert dat zijn partij GBWP last heeft van “de sluier die over zijn partij hangt”, na de afsplitsing van raadslid Akkaya en vooral door alle commotie over en de volmachtstemmen in Oost – waarbij sommige media naar GBWP wijzen. “Het beschadigt mensen”, zegt Van der Weegen, die het onrechtvaardig vindt hoe zijn partij aan de schandpaal wordt genageld. “Het is serieuze shit. Zolang er nog geginnegapt wordt en grapjes over worden gemaakt in deze raad, dan doen wij niet mee.”

Vertrouwen

De meeste van de inmiddels 14 Bergse raadsfracties zoeken samenwerking, zo blijkt in het duidingsdebat, en de VVD noemt alle slogans op waarmee de dertien partijen de verkiezingen zijn ingegaan. Van der Weegen reageert schamper op de woorden van VVD-fractievoorzitter Dominique Hopmans. “Wat zijn al die mooie woorden waard? Hoe kan ik collega’s van andere partijen vertrouwen als ze posters ophangen met ‘GBWP weg ermee’.”

In de rouw

De ‘sores tussen de mensen’ moet eerst verdwijnen, benadrukt Van der Weegen. En ook BSD’er Louis van der Kallen verzucht: “Het is een slangen-, ratten- en leeuwenkuil met schorpioenen.” Van der Kallen is diep teleurgesteld in de verkiezingsuitkomst: hij gaat geheel in het zwart gekleed. “Ik ben in de rouw. En dat zal ik de komende vier jaar ook blijven.”

Lees ook: Bergse politicus Ton Linssen mogelijk niet terug in gemeenteraad