Ossendrecht

Raad van State wil regels geluidshinder: vertraging dreigt voor windproject Ze-Bra

© Pixabay

Han Verbeem Han Verbeem

De komst van twee mega-windmolens bij Ossendrecht loopt mogelijk vertraging op door een uitspraak van de Raad van State. Het hoogste rechtsorgaan oordeelt dat er nieuwe, landelijke normen moeten komen voor onder meer geluidsoverlast en andere nadelige effecten op de omgeving. Actievoerder Just Jansz van Windstil Ossendrecht is blij met het oordeel en hoopt op uitstel van het Zeeuws-Brabantse project waarover buurgemeente Reimerswaal deze maand een besluit moet nemen.

Het oordeel van de RvS over een windproject in het Groningse Delfzijl heeft ook gevolgen voor  projecten elders in Nederland. De bouw mag alleen doorgaan als er een gedegen milieubeoordeling op tafel ligt. Voor bestaande windparken of projecten in aanbouw heeft de uitspraak geen gevolgen. In Reimerswaal is dat anders. Daar neemt de raad deze maand een besluit over goedkeuring van het Ze-Bra windpark van in totaal zestien turbines van elk 200 meter hoog. Veertien daarvan komen bij Rilland, twee nabij Ossendrecht in Brabant.

Het juiste moment

“De uitspraak komt precies op het juiste moment”, stelt Just Jansz van actiegroep Ossendrecht Windstil. Onlangs uitte de groep een stil protest bij het Woensdrechtse gemeentehuis, en willen dat Brabant de Zeeuwse buren onder druk zet om de plannen voorlopig uit te stellen. Dat uitstel lijkt nu door de recente uitspraak van de RvS onvermijdelijk, stelt Jansz.

Evenredig lasten verdelen

Dinsdag komt het project Ze-Bra aan de orde in de themaraad van de gemeente Reimerswaal waarbij de raadsleden zich ook uitspreken over de Ossendrechtse windmolens. Wethouder Maarten Both van Reimerswaal laat weten kennis te nemen van de RvS-uitspraak. “We onderzoeken nu, ook met de juristen, wat de gevolgen zijn”, aldus Both. Het is onzeker of de gemeenteraad van Woensdrecht bij Reimerswaal nog een formele zienswijze indient. Het college en de coalitiepartijen overwegen een verzoek om één van de twee Ossendrechtse molens zuidelijker te plaatsen, verder van de dorpskern.

Lees ook: ‘In Ossendrecht kan je de stilte nog horen. Dat is straks verleden tijd’ Lees ook: Ze-Bra schrapt nóg een turbine: twee windmolens bij Ossendrecht