Bergen op Zoom

Raadslid wil verbod van wifi en mobieltjes op scholen: ‘Gevolgen straling onderschat’

Foto: Pixabay

Han Verbeem Han Verbeem

Het Bergse BSD-raadslid Louis van der Kallen maakt zich zorgen over de gevolgen van elektromagnetische straling (EMS) op de gezondheid van mens en dier. Ook vreest hij voor de effecten die EMS heeft op planten en bomen in Bergen op Zoom. Daarom vraagt hij het college van B&W voor meer aandacht van stralingsgevolgen en pleit voor een verbod van wifi en draadloos internet bij scholen. Ook moeten er volgens Van der Kallen stralingsvrije, ‘witte’ zones komen voor mensen die gevoelig zijn voor EMS.

Frans voorbeeld

Volgens de BSD-voorman zijn er al landen waar op scholen een verbod geldt voor wifi en mobiele telefoons, zoals in Frankrijk. “Computers aan de draad zijn daar in overheidsgebouwen de norm,” aldus Van der Kallen. Volgens het raadslid kan men daarmee wel de “paradijselijke geneugten” van de digitale samenleving ervaren maar tegelijk de gezondheidsrisico’s beperken.

Voorzorgsmaatregelen

Hoewel gemeenten slechts een bescheiden invloed hebben op de aanpak van stralingsrisico’s (‘dat is grotendeels een Rijksaangelegenheid’) ziet Van der Kallen toch een rol weggelegd voor het Bergse gemeentebestuur . Bijvoorbeeld door voorzorgsmaatregelen te treffen, zoals het uitvoeren van metingen en in gesprek gaan met schoolbesturen en woningcorporatie Stadlander.

Afschermingsmaterialen

Ook zou de gemeente stralingsgevoelige inwoners moeten helpen hun huis af te schermen, en de kosten daarvan zouden vanuit de WMO vergoed moeten worden. Verder dient het college terughoudend te zijn bij het verlenen van vergunningen voor wifi-installaties en 5G-zenders in de openbare ruimte, zoals bij bushaltes. Ook wil Van der Kallen dat er een verbod komt op wifi in kantoren van gemeentelijke gebouwen en instellingen.