Roosendaal

‘Roosendaalse horeca heeft zelf ingestemd met tijdelijk opbreken van terrassen’

Maarten Elst Maarten Elst

Enkele kermisexploitanten wijzen op de uitzondering op de regel tijdens eerder gemaakte afspraken over de naderende kermis. Volgens het Herstelplan Horeca Roosendaal van 22 juni 2021 krijgt het belang van terrassen in de huidige situatie inderdaad meer prioriteit ten opzichte van het evenementenprogramma. Wie verder leest, ziet dat de gemeentelijke najaarskermis de uitzondering op deze afspraak is. Volgens het document, ondertekend door Koninklijke Horeca Nederland afdeling Roosendaal, is vooraf afgesproken dat terrashouders op de Markt hun terras tijdelijk moeten opbreken.

In het vier pagina tellend document is een viertal alinea’s gewijd aan de terrasruimte. Daarin staat onder meer te lezen dat ‘terrassen normaliter op evenementenpleinen moeten wijken voor evenementen’. “Het belang van terrassen zal in de huidige situatie meer prioriteit krijgen ten opzichte van het evenementenprogramma. Om te voorkomen dat terrassen onnodig moeten worden opgebroken, zal het evenementenprogramma voor dergelijke locaties worden afgeschermd met de betreffende terrashouders en zullen evenementen indien nodig een andere locatie moeten zoeken. Uitgezonderd de gemeentelijke najaarskermis.”

Lees ook: Koninklijke Horeca Nederland en gemeente maken herstelplan voor Roosendaal

Miscommunicatie

Het zijn de laatste vier woorden die terrashouders op de Markt, één van de zogenoemde evenementenpleinen, tot actie dwingen. Met het ondertekenen van het document wisten de horecaeigenaren op voorhand al dat een tijdelijke onderbreking van de terrassen in aankomst was. Volgens Maaike Matthijssen, voorzitter van Vereniging Horeca Oude Markt, is dat ook ‘niet het punt dat nu speelt’. “We zijn op de hoogte van het Herstelplan Horeca. We waren alleen niet op de hoogte dat de kermis plots toch doorging.”

Matthijssen baalt vooral van de manier van communiceren vanuit de gemeente Roosendaal. Plots stonden er gele strepen op de terrassen van verschillende terrashouders op de Markt in Roosendaal. “We moeten halsoverkop specialisten inhuren om de terrassen af te breken, daar hadden we niet op gerekend. Uiteraard willen we dat de kermis doorgaat, maar dit kwam voor ons onverwachts.”

Afspraak is afspraak

Kermisexploitant Johnny van Dam uit Bergen op Zoom was verrast toen hij de uitspraken van de Roosendaalse horecaeigenaren voorbij zag komen. “Vooropgesteld, ik gun iedereen zijn brood. We hebben allemaal een vervelende tijd achter de rug gehad en proberen allemaal onze schade in te halen. Samen met de horeca kunnen we er een ontzettend mooi feestje van maken. Dat gebeurt al decennialang, misschien nog wel langer. Er zijn ook duidelijke afspraken gemaakt waar we ons aan willen houden”, aldus Van Dam, die zelf niet op de Roosendaalse kermis aanwezig zal zijn, maar ‘zich hard maakt voor zijn collegakermisexploitanten’.

Daarmee doelt Van Dam op de paragraaf in het Herstelplan Horeca Roosendaal van 22 juni jl. “De Koninklijke Horeca Nederland afdeling Roosendaal heeft een convenant ondertekend”, vervolgt Van Dam. “Daarin staat duidelijk de afspraak dat de gemeentelijke najaarskermis uitzondering op de regel is. Dan vind ik het niet fair dat ze plots terugkrabbelen en de kermis willen weren van de Markt. Afspraak is afspraak.”

Lees ook: Roosendaalse horecaondernemers en kermisexploitanten in gesprek met college Lees ook: Terrassen moeten wijken voor kermisattracties: ‘Samen kijken naar betere oplossing’

Alternatief voor horeca

Inmiddels heeft er een eerste gesprek plaatsgevonden tussen het Roosendaalse college, kermisexploitanten en Roosendaalse terrashouders. PvdA-raadslid Paul Klaver, initiatiefnemer van het gesprek, noemde het gesprek ‘constructief’. “Alle partijen zijn nu in gesprek met hun achterban. Maandag gaan ze nogmaals met zijn allen in gesprek en volgt de definitieve uitkomst.”

Eén van de genoemde alternatieven voor de horeca is een terrasmogelijkheid op het parkeerterrein van het Emile van Loonpark, vlak bij de Markt in Roosendaal. “Dat is voor ons als horeca niet rendabel”, meent Matthijssen.

Volgens Van Dam, vertegenwoordigd door kermisvakbond BOVAK tijdens het gesprek, houden de kermisexploitanten zich gewoon aan de gemaakte afspraken. “We zijn altijd meedenkend en maken graag van tevoren afspraken over de kermis. Dat is nu ook gebeurd en die willen we graag aanhouden.”

Daarmee lijkt de gemeentelijke najaarskermis, met onder meer tien attracties op de Markt in Roosendaal, gewoon volgens afspraak door te gaan. Maandag volgt er een tweede gesprek tussen alle partijen. De gemeente Roosendaal was niet bereikbaar voor commentaar.