Roosendaal

Roosendaalse Lijst na ruim 30 jaar van coalitie naar oppositie

Wethouder Inge Raaijmakers gaat haar dossiers overdragen

Wethouder Inge Raaijmakers begint aan haar laatste weken als wethouder

Kitty Joachems Kitty Joachems

Met het afronden van het informatieproces is een eind gekomen aan meer dan 30 jaar coalitie voor de Roosendaalse Lijst. De Partij is na de verkiezingsuitslag van 16 maart niet langer de grootste partij van de gemeente Roosendaal. Dat is nu de VLP. In de nieuw te vormen coalitie zullen opnieuw VVD, GL en CDA aantreden. Dit keer dus zonder de Roosendaalse Lijst maar met de VLP.

Voor Inge Raaijmakers, nu nog wethouder namens de Roosendaalse Lijst, kwam de uitslag niet als een verrassing. “Ik zag het vooral de laatste week wel aankomen. Aan het begin van het formatieproces had ik er nog hoop op maar al snel werd duidelijk dat er voor ons geen plaats was in de nieuw te vormen coalitie”, zegt ze. “Dat doet pijn maar ik ben ook nuchter. Er is in het leven meer dan politiek.” Raaijmakers zal de komende tijd haar dossiers als wethouder overdragen.

Vliegende start

Fractievoorzitter René van Broekhoven feliciteert de nieuwe coalitie namens zijn partij. “Het is erg jammer dat we niet voort kunnen zetten wat we hebben ingezet”, vertelt hij. “We laten het goed achter. Roosendaal staat er goed voor en er is ruimte om te investeren. We willen onszelf niet op de borst slaan maar ze kunnen een vliegende start maken”, stelt Van Broekhoven.

Oppositie voeren is niet schoppen of hard roepen maar constructief samen werken en scherp op inhoud sturen

Ook voor Van Broekhoven kwam het nieuws over de nieuwe coalitie niet als een donderslag bij heldere hemel. “In de voorgaande periode hebben zowel de VLP als wijzelf geïnvesteerd om elkaar beter te leren kennen. We trokken veel samen op. Politiek inhoudelijk maar ook daarbuiten”, legt de fractievoorzitter uit. “De hoop was er dat we samen de coalitie konden vormen. Maar we bleven ook realistisch. Dus we hielden er wel rekening mee dat het anders kan uitpakken. Toen het vanuit de VLP wat stil bleef tijdens het informatieproces voelden we wel aan dat wij niet mee mochten doen.”

Klaar voor de nieuwe uitdaging

Toch gaat de Roosendaalse Lijst met veel enthousiasme in hun nieuwe rol aan de slag. Van Broekhoven: “het is even wennen en even omschakelen maar we hebben er zin in.” Ook op social media laat zijn partij weten klaar te zijn voor deze nieuwe uitdaging. Ze schrijven 100% aan de slag te gaan voor Roosendaal en de dorpen. “Oppositie voeren doe je in onze ogen niet door te schoppen of alleen hard te roepen maar door constructief samen te werken en scherp op de inhoud te sturen om het beste resultaat voor onze inwoners te bereiken”, schrijft de partij.

Kritisch volgen

“De nieuwe coalitie heeft laten weten dat de komende vier jaar in het teken staan van vernieuwing, bestuurlijke openheid en transparantie”, voegt Van Broekhoven daar nog aan toe. “Als oppositiepartij gaan wij hen daar natuurlijk kritisch op volgen.”