Etten-Leur

Ruim 20.000 euro opgehaald voor het goede doel tijdens veiling haringproeverij

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Onder het genot van muziek, een drankje en een mooie avondzon vindt woensdagavond de haringproeverij plaats bij Jachthaven De Turfvaart. Traditiegetrouw wordt al twintig jaar de eerste haring geproefd bij het Paviljoen aan de jachthaven. Naast de proeverij is er ook een veiling voor twee goede doelen uit Etten-Leur, waarvoor ruim 20.000 euro is opgehaald.

“Het is altijd een geslaagd samenzijn met alle mensen”, vertelt havenmeester Ton Stoop, die het evenement organiseert. Tijdens de avond wordt het eerste haringvaatje geveild. Dit jaar moet men het echter doen met haring van het afgelopen jaar, omdat de Hollands Nieuwe er nog niet is.

“Zes weken per jaar kan de Hollandse Nieuwe gevangen worden. Voor die zes weken is hij nog niet vet genoeg, daarna is hij juist té vet”, legt Stevie Wijnings van visspeciaalzaak Havenzicht uit. De haring die de mensen tijdens de haringproeverij voorgeschoteld krijgen worden bewaard op een tempratuur van -60. Op deze manier blijft de haring goed. “We hebben eindelijk bericht gekregen vanuit Denemarken en waarschijnlijk is de nieuwe haring er woensdag al”, vertelt Wijnings.

Het artikel gaat verder onder de foto.

Het haringvaatje arriveert per boot bij de Turfvaart

Veiling

Naast het eerste haringvaatje dat wordt geveild zijn er nog veel meer mooie items. Zo kunnen de bezoekers bieden op een Champions league wedstrijd van Feyenoord, een rondvlucht vanaf Breda International Airport en verschillende gesigneerde voetbalshirts van NAC Breda en Feyenoord. Het laatstgenoemde Feyenoord shirt dat geveild werd, is uitgereikt door oud-Feyenoordtrainer Dick Advocaat.

Goede doelen

Dit jaar zijn er ook weer een aantal goede doelen uitgekozen. De opbrengst van de veiling gaat naar voetbalclub Unitas’30 uit Etten-Leur en naar Etten-Leurse trots: kunstschaatsster Lindsay van Zundert. “Ik ben ontzettend blij dat ik de kans krijg om een deel van de veiling te mogen ontvangen”, vertelt Lindsay van Zundert trots. De kunstschaatssport is ontzettend duur en daarom is alle hulp welkom. “Als je hoort wat Lindsay moet doen om haar doel te bereiken heb ik daar niets meer dan respect voor”, vertelt de havenmeester met bewondering.

Voetbalclub Unitas’30 is ook blij dat zij gekozen zijn als doel door Stoop. “In deze tijd is het toch wel zorgen dat je je centjes bij elkaar houdt en krijgt”, vertelt Kees Halters van Unitas’30.

Het artikel gaat verder onder de foto.

Het eerste haringvaatje in handen van Fer van Bergen (als Adriaan van Bergen), samen Lindsay van Zundert en Kees Halters.

Opbrengst

De opbrengst van de avond is gigantisch. “We hebben ruim 20.000 euro opgehaald”, vertelt Stoop. Zo ging het gesigneerde Feyenoordshirt, uitgereikt door Dick Advocaat, weg voor 3000 euro en werd het haringvaatje afgeslagen voor 11.000 euro. “Het is een harstikke mooi bedrag waar wij natuurlijk heel de club van laten profiteren”, vertelt Halters. Het geld zal gaan naar nieuwe trainingsmaterialen en kleding. “Een echt specifiek doel voor deze gift hebben wij nog niet, maar dat het geld welkom is moge duidelijk zijn!”, aldus Halters namens Unitas.

Het Feyenoordshirt wordt geveild samen met oud-voetbaltrainer Dick Advocaat.