Etten-Leur

Samen huis isoleren is goedkoper en makkelijker; Etten-Leur helpt met informatiekeet

De Wijkkeet van Etten-Leur (foto: gemeente Etten-Leur)

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Huiseigenaren in Etten-Leur kunnen samen aan de slag om hun huizen te isoleren. Door het samen te doen, is het makkelijker om de juiste methode te vinden én het is goedkoper bij het inkopen van materiaal. De gemeente Etten-Leur wil huiseigenaren hierbij helpen. Daarom staat er deze week een informatiekeet waar geïnteresseerden uit kunnen zoeken welke isolatiemaatregelen bij hun huis passen. En of samenwerken met andere huiseigenaren iets voor hen is.

“We horen dat veel inwoners het moeilijk vinden om te kiezen bij het nemen van isolatiemaatregelen,” merkt wethouder Ger de Weert. “Door het gezamenlijk op te pakken, hopen we onze inwoners te ontlasten én dat we een financieel aantrekkelijk aanbod kunnen wegleggen. We zeggen met deze actie; isoleren doen we samen. Dat bedoelen we dus heel letterlijk.”

Maandagochtend, dinsdagmiddag en woensdagavond

Bij basisschool De Hasselbraam in de wijk Baai/Noord staat deze week een informatiekeet. Op maandag 12 juni van 9.00 tot 12.30 uur, op dinsdag 13 juni van 13.00 tot 16.30 uur en op woensdag 14 juni van 17.00 tot 20.30 uur. “Bij de keet staan medewerkers van de gemeente en van samenwerkingspartners Code Groen en Het Energiebureau,” aldus de gemeente Etten-Leur. “Er is meer dan genoeg kennis aanwezig om vragen van huiseigenaren te beantwoorden.”

In sommige wijken lijken de huizen veel op elkaar. Hierdoor kunnen eigenaren vaak dezelfde maatregelen nemen om hun huizen te isoleren. Samen de materialen inkopen kan kosten besparen. In de keet kunnen ze informatie krijgen over de mogelijkheden. Maar uiteindelijk bepalen ze natuurlijk zelf of ze mee willen doen aan een gezamenlijke inkoop.

HR++ glas en isolatie van dak, vloer en spouwmuur

De belangrijkste aanpassingen zijn hoogrendementsglas (HR++ glas) en de isolatie van dak, vloer en spouwmuur. Volgens de gemeente Etten-Leur is de isolatie een eerste stap in het aardgasvrij maken van huizen. “In Etten-Leur is ervoor gekozen om de verandering naar aardgasvrij te maken in twee stappen: (1) isoleren en (2) overstap naar een duurzame warmteoplossing.”

Inwoners van Etten-Leur worden voorlopig dus niet gedwongen om van het aardgas af te gaan. “Bij de eerste stap willen we de woningen verbeteren,” aldus de gemeente. “Dat betekent dat we tot 2030 geen woningen (verplicht) van het aardgas gaan afhalen. Wel gaan we inwoners ondersteunen bij het isoleren van de woning. Deze inkoopactie is de eerste die we in Etten-Leur organiseren.” Op de website van de gemeente Etten-Leur staat meer informatie over het gezamenlijk isoleren van woonhuizen.

Lees ook: Roosendaalse energiecoach geeft tips over energieverbruik: ‘Neem huis van onder tot boven door’