Bergen op Zoom

Scheuring bij Lijst Linssen: klaar met partijleider

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Een dag na de brief waarin Ton Linssen aan de raad liet weten zich te beraden op de politieke toekomst van hemzelf en zijn partij, komen twee raadsleden en drie andere partijgenoten van Lijst Linssen met een eigen verklaring. Ze beëindigen hoe dan ook de samenwerking, alleen weten ze nog niet wat ze hierna gaan doen.

Het statement is ondertekend door de herkozen raadsleden Sander Siebelink en Meino Dam, en verder door Ans van Eekeren, Toine van Steenpaal en Gérard van de Watering. Er is een grote mate van teleurstelling in de wijze waarop hun voormalige voorman zich heeft opgesteld, na jaren van intensieve samenwerking.

Onoverbrugbaar

Er is volgens de briefschrijvers een “onoverbrugbaar verschil ontstaan inzake de stijl van leiding geven.” Ze noemen als voorbeelden het gebrek aan transparantie, inzet, omgangsvormen, respect en wederzijds vertrouwen. Ook het leiderschap van Ton Linssen zou niet hebben volstaan en niet meer overeenkomen met waar deze tijden om vragen.

Al maanden geen echt gesprek

Er is meermaals geprobeerd om met de partijleider in gesprek te komen, zowel voor als na de verkiezingen. Die wilde hooguit via Whatsapp communiceren, meldt Sander Siebelink in een korte telefonische reactie. Ook lang daarvoor was er amper contact.

Er is nog altijd begrip voor het feit dat dit om gezondheidsredenen wellicht fysiek lastig was, maar zelfs via online beeldbellen wilde Ton dat blijkbaar niet. Er is na de verkiezingsuitslag onderling niet eens vastgesteld wie de fractievoorzitter zou worden. “De partijleider heeft zichzelf als zodanig uitgeroepen”, meldt de brief van woensdagmorgen. “Dat is nooit in een formele vergadering vastgesteld.”

Tegenovergestelde beweringen

Er zijn intern maar ook daarbuiten heel wat verwijten geuit door Ton, richting met name Siebelink en Dam. Zij verwerpen de beschuldigingen over bijvoorbeeld een coup en het via de partijleider willen binnenhalen van een zetel. Sterker nog, ze wijzen op het feit dat hij procentueel veel meer stemmen verloor dan Sander. Meino kreeg er zelfs de nodige bij. Wel klopt de eerder gelekte info dat Siebelink enige tijd overwoog weer wethouder te willen worden; “Maar gaandeweg de afgelopen periode heb ik gemerkt dat een dergelijke functie te zwaar voor mij is, gelet op mijn gezondheid.”

Mogelijk een vijftiende partij

In zijn eigen schrijven aan de raad refereerde Linssen aan de partijslogan Het Moet Écht Anders! Raadslid Meino Dam zegt daarover: “Daarmee moeten we eerst binnen onze partij beginnen.” Maar eigenlijk is dat te laat, de vijf leden zijn moegestreden. Ze gaan zich de komende tijd beraden op hoe ze verder willen. Dat kan betekenen dat Bergen op Zoom er een vijftiende partij bij krijgt, als niet wordt besloten om bij anderen aan te haken.

Reactie Ton Linssen

Ook met onze redactie wil Ton Linssen maar beperkt communiceren. Hij laat het bij een bericht via Whatsapp, waarbij hij wijst naar zijn eigen verklaring. Verder noemt hij “het uitstappen van de heren niet verrassend” en blijft hij van een coup spreken. Het is hem niet te verwijten, schrijft hij: “Tot op dit moment weet ik nog steeds niet wat mij verweten wordt.”

In januari zou hem nog gesmeekt zijn de kar te trekken en na de verkiezingsuitslag is er weinig overleg geweest omdat hij naar eigen zeggen ziek was. Hij blijft bij zijn bewering dat ie is gebruikt om stemmen binnen te halen en dus zetels zeker te stellen.

Update, 13.35 uur: Alsnog een nadere reactie

Kort hierop neemt een hoorbaar geëmotioneerde Linssen toch telefonisch contact op. Hees van de corona en zeker nog niet hersteld, wil hij alsnog een toelichting geven. De verbazing en teleurstelling zijn groot, meldt hij. Al maanden kampt hij met serieuze gezondheidsproblemen, daarom was fysiek bijeenkomen met de fractie niet mogelijk. Dat hij verder niet wilde communiceren en niet open stond voor kritiek is onzin, vertelt de partijleider. Het zit hem hoog dat die beschuldigingen worden geuit.

Verder heerst vooral onbegrip. Waarom deze mensen zich willen afscheiden snapt hij nog steeds niet. Ze hadden binnen zijn partij alle kansen gehad, op een zetel en zelfs op een positie als wethouder als daar sprake van was geweest. Ton is oprecht geraakt door wat er nu is gebeurd, geeft hij eerlijk toe. Wel wil hij met zijn overgebleven zetel verder. Samen met in ieder geval Louis Wijten, die aan zijn zijde is blijven staan.

Lees ook: Bergse politicus Ton Linssen mogelijk niet terug in gemeenteraad