Bergen op Zoom

Slechtziende Liselotte uit Bergen op Zoom kan eindelijk zelfstandig stemmen

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

De 25-jarige Liselotte Huismans uit Bergen op Zoom is sinds haar geboorte visueel beperkt. Stemmen is daardoor een flinke uitdaging. Normaal gesproken kleurt haar vader haar vakje rood. Dankzij stichting Welzijn Visueel Gehandicapten (WéViGé) kan zij dit tijdens de gemeenteraadsverkiezingen eindelijk zelfstandig doen. “Ik ben niet meer afhankelijk van mijn vader.”

De gemeente Bergen op Zoom is een van de 82 gemeenten die een plastic stemmal en Soundbox heeft aangeschaft. Dit apparaat leest de stemlijst voor. Met gleuven en gaatjes op de mal voelt Liselotte, die tijdens de demonstratie haar blindengeleidehond bij heeft, vervolgens waar haar voorkeurspartij en -kandidaat staat. “Die kruis ik dan aan.”

Stemgeheim

Een aantal gemeenten gebruikt het systeem al langer. Kees Spikker hoorde er ruim vijf jaar geleden over. De voorzitter van WéViGé is sinds zijn geboorte slechtziend en inmiddels volledig blind. Zijn vrouw vervult vaak zijn democratische recht. “Maar dan wordt er geroepen dat we niet samen in het stemhokje mogen, vanwege het stemgeheim.”

De Soundbox en de bijbehorende stemmal

Na een gefrustreerd belletje naar de kiesraad, werd hem bevestigd dat dit – vanwege zijn visuele beperking – wel is toegestaan. “Maar ik kan alsnog niet zelfstandig stemmen, want ik moet tegen mijn vrouw zeggen welk vakje ze rood moet kleuren.” Met de Soundbox kan hij eindelijk zelfstandig stemmen. Het stemgeheim blijft ook gewaarborgd: het apparaat leest enkel voor en slaat geen gegevens op.

Alleen op woensdag

Kees is blij dat de gemeente Bergen op Zoom een flinke investering heeft gedaan voor de visueel beperkten. De kosten voor de eerste aanschaf van de stemmal en Soundbox bedragen namelijk ruim 4.500 euro, aldus de Oogvereniging. De mal moet zelfs per verkiezing aangepast worden.

Tijdens de Bergse gemeenteraadsverkiezingen is het systeem overigens alleen op woensdag te gebruiken in het stadskantoor. Dat weerhoudt Liselotte er niet van om te gaan stemmen. “Ik krijg hierdoor een stukje onafhankelijkheid.”