Putte

Stadlander sloopt 20 woningen in Putte, huurders verhuizen uiterlijk juli 2024

Huurwoningen voor de sloop aan de Zuster Will van Hooijdonkstraat en Postbaan (foto: Stadlander)

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Woningbouwcorporatie Stadlander gaat eind 2024 of begin 2025 beginnen met nieuwbouw aan de Zuster Will van Hooijdonkstraat en Postbaan in Putte. De 20 huurhuizen die daar nu nog staan, worden gesloopt. De huurders hebben donderdag hun sociaal plan gekregen. Daarin staan de voorwaarden voor hun verhuizing en de hulp die Stadlander hen daarbij geeft.

Een deel van de 20 huurwoningen aan de Zr. Will van Hooijdonkstraat en Postbaan heeft al geen vaste bewoners meer. Twaalf huizen worden nog gewoon verhuurd aan vaste bewoners. Maar in de andere acht huizen zitten tijdelijke huurders. Het is al langer bekend dat Stadlander de panden wil slopen. Daarom worden huizen die leeg komen niet meer gewoon verhuurd, maar in bruikleen gegeven via Connect Verhuur. Dat bedrijf beheert leegstaande panden.

Soms voorrang of vergoeding bij verhuizing

De twaalf vaste bewoners krijgen hulp bij hun gedwongen verhuizing. Dat staat beschreven in het sociaal plan dat ze donderdag gekregen hebben. “De bewoners krijgen in sommige situaties voorrang op andere woningzoekenden en krijgen een vergoeding voor de verhuiskosten,” aldus Stadlander. De acht andere bewoners krijgen dat niet, want die wisten dat ze maar tijdelijk in de huizen mochten wonen. Het sociaal plan geldt van 15 januari 2023 tot 15 juli 2024.

De huizen die Stadlander in Putte wil slopen zijn de Postbaan 27 tot en met 49 en de Zr. Will van Hooijdonkstraat 4 tot en met 18. De woningcorporatie wil er nieuwe, energiezuinige gezinswoningen voor terugbouwen. “Er komen weer sociale huurwoningen terug, geschikt voor gezinnen,” legt Sandy Leendertse uit, de gebiedscoördinator van Stadlander. “We zien dat gezinnen een belangrijke groep vormen voor het behoud van de leefbaarheid in Putte. Deze locatie biedt mogelijkheden om eengezinswoningen toe te voegen.”

Slopen over anderhalf jaar

Volgens de vastgoedontwikkelaar, Alexander Henst, is het logisch om de huizen te slopen. “De kosten om de woningen duurzaam te renoveren zijn erg hoog. Ook past de indeling van de woningen niet meer bij de huidige normen van Stadlander.” Hoe de nieuwbouw er precies uit komt te zien, dat moet nog verder worden uitgewerkt. De plannen zijn nog niet helemaal klaar. Stadlander wil de huizen meteen slopen, zodra het sociaal plan afloopt. Dat is dus in de zomer van 2024. “Eind 2024, begin 2025 kan dan de nieuwbouw starten,” verwacht Stadlander.

Lees ook: Stadlander wil 33 huurhuizen slopen in Lepelstraat en duurzamer terugbouwen Lees ook: Halsterse wijk op de schop: 54 huizen maken plaats voor nieuwbouw