Bergen op Zoom

Stinkpand nu eindelijk met de grond gelijk gemaakt

Gijs van Iwaarden Gijs van Iwaarden

Het heeft jaren geduurd, maar de sloop van het stinkpand aan de Halsterseweg in Bergen op Zoom is eindelijk begonnen. De vroegere Meubelgigant kreeg lange tijd de nodige kritiek te verduren. Nu heeft de sloper het gebouw toch echt tegen de grond gehaald.

De sloop wordt nauwlettend in de gaten gehouden door de partners in het project: Stadlander en Hazenberg. Alexander Henst, senior Vastgoedontwikkelaar bij Stadlander, erkent dat de sloop lang op zich heeft laten wachten. “We hadden al plannen voor heel het gebied. Tussendoor is de economische crisis gekomen in de vastgoedwereld. Aansluitend hebben we vleermuizen aangetroffen waar we een ontheffing voor moesten aanvragen”, vertelt Henst.

“Het is van alles geweest”

Volgens de ontwikkelaar heeft het pand de naam ‘stinkpand’ gekregen door lekkages en ongedierte, die in combinatie met warmere periodes voor de stank gezorgd hebben. Al had niet iedereen last van de stank. “Ik ben wel blij dat het weg gaat, het was natuurlijk geen gezicht voor heel de straat. Ik heb geen last gehad van de geur, niet net als wat ik in de krant las van andere bewoners”, vertelt één van de omwonenden. Een andere bewoner, die al ruim 50 jaar aan de Halsterseweg woont, heeft alle ups en downs van het pand meegemaakt. “Het is van alles geweest; een gymclub, een café, noem maar op. Ik vond het een beetje griezelig. En dan waren die nozems daar aan het dealen.”

Puinruimen

Het sloopbedrijf Stolwerk is nu stukje voor stukje bezig met het neerhalen van het gebouw. Hun graafmachine maakt korte metten met het al op de grond liggende puin. “Over een week hebben we de totaalsloop afgewerkt. Daarna beginnen we met het op- en afhalen van het puin en gaan we alles zo goed mogelijk egaliseren. Over een week of twee zijn zo goed als alle werkzaamheden afgerond”, zegt Sjef Snelders, productiebegeleider bij Stolwerk

Bouwplannen

De bouw zal voorlopig nog niet aan bod komen. “De architectonische vorming zit nog in de schetsfase”, vertelt Brigitte Walet, conceptontwikkelaar bij Hazenberg. “We zijn nu nog volop in gesprek met de gemeente. We moeten eerst bepaalde afspraken concretiseren en dan kunnen we de volledige bouwprocedure doorlopen. De bouw zal op zijn vroegst begin volgend jaar zal starten.”

Lees ook: Sloop stinkpand Halsterseweg zeker vier maanden vertraagd Lees ook: Komend najaar toch eindelijk sloop van stinkpand Halsterseweg Lees ook: V-BoZ wil sloop stinkpand Halsterseweg, voordat vleermuizen terugkomen