Halsteren

Sloop stinkpand Halsterseweg zeker vier maanden vertraagd

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De sloop van de vroegere Meubelgigant in Bergen op Zoom loopt een maand of vier vertraging op. Dat heeft woningcorporatie Stadlander bekend gemaakt. Het pand aan de Halsterseweg staat al twaalf jaar leeg en zorgt voor flinke stankoverlast in de omgeving. Stadlander en bouwontwikkelaar Hazenberg Bouw dachten dit najaar te kunnen beginnen met de asbestverwijdering en de sloop. Maar ze wilden het eerst eens worden met de eigenaren van drie garages die ook op het terrein staan. Dat is nog niet gelukt.

Stadlander en Hazenberg, die samen eigenaar zijn van de vroegere Meubelgigant, willen een bouwplan maken van het totale terrein. Dus niet alleen de gebouwen die bij de winkel hoorden, maar ook de drie garages die daar bij staan. En ze wilden die ook in één keer meenemen in de sloopvergunning. Maar die garages zijn van buurtbewoners. En volgens Stadlander willen die eigenaren pas verkopen als ze garanties krijgen over de nieuwbouw.

Sloopplan aanpassen om toch te kunnen beginnen

De onderhandelingen lopen dus langer dan verwacht. Maar Stadlander vindt het slecht voor de buurt om te blijven wachten met de werkzaamheden. Omwonenden moeten al jarenlang tegen het vervallen pand aankijken. En dan is er natuurlijk ook de stankoverlast. De woningcorporatie wil dat daar een eind aan komt. “Wij gaan nu ons sloopplan aanpassen. Dan kunnen we een vergunning aanvragen bij de gemeente en gaan beginnen,” legt Ria van Gils van Stadlander uit. “En we gaan de opstallen dus gewoon slopen, maar dan voorlopig nog met behoud van de garages.”

Als de aanvraag van de sloopvergunning soepel loopt, kunnen Stadlander en Hazenberg nog dit jaar de eerste stappen zetten. “Het is de bedoeling om in december de asbest te verwijderen. Dan kan in januari de sloop beginnen. En dat duurt dan een week of zes,” zegt Van Gils. Buurtbewoners krijgen binnenkort een brief over de werkzaamheden.

Nog geen gedetailleerd plan, alleen een visie

De gesprekken met de drie garage-eigenaren gaan gewoon door. Want Stadlander en Hazenberg wil dat stuk grond meenemen in de bouwplannen. Op de plek van de vroegere Meubelgigant moeten 16 koopwoningen komen. Drie grote woningen staan dan direct aan de Halsterseweg. En daarachter, op het woonerf, is plek voor 13 eensgezinswoningen. Volgens Stadlander zijn de drie eigenaren op zich wel bereid om hun garages te verkopen. Alleen willen ze dat het plan ongewijzigd doorgaat.

Maar het plan dat er nu ligt, is pas een visie. Daar moet eerst de gemeente mee akkoord gaan. Want het heeft natuurlijk ook gevolgen voor de openbare ruimte, zoals routes voor voetgangers en fietsers. Pas daarna kan Hazenberg precies gaan intekenen hoeveel en wat voor soort huizen er precies gebouwd kunnen worden. Dus Stadlander en Hazenberg kunnen nu nog niet garanderen hoe de nieuwbouw er in detail uit gaat zien.

Lees ook: Komend najaar toch eindelijk sloop van stinkpand Halsterseweg Lees ook: V-BoZ wil sloop stinkpand Halsterseweg, voordat vleermuizen terugkomen Lees ook: ‘Mensen zijn belangrijker dan vleermuizen: slopen dat stinkpand!’ Lees ook: Stank oude pand Meubelgigant aan Halsterseweg bijna verleden tijd