Heerle

Super de Buurt in Heerle draait al 10 jaar door vrijwilligers: ‘Zij dragen de winkel’

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Groot feest in Heerle, want Super de Buurt bestaat tien jaar. Het was in maart 2014 dat de nieuwe buurtwinkel haar deuren opende. Dat de winkel vandaag de dag nog bestaat, is te danken aan de grote club trouwe vrijwilligers.

Het is elf jaar geleden dat de Leefbaarheidsgroep Heerle, ondernemers uit Heerle en de gemeente Roosendaal tot de conclusie komen dat er een supermarkt terug moet komen naar het dorp. “Gezamenlijk zijn we gekomen op het uitbaten van een supermarkt in eigen beheer, onder de vlag van een coöperatie”, legt Super de Buurt-voorzitter Jan Doggen uit. En ook vanuit de inwoners van het dorp bleek daar draagvlak voor: 180 mensen sloten zich aan bij de coöperatie.

Vrijwilligers zijn het succes

Dat begon overigens gelijk al met uitdagingen. “We waren nog maar net begonnen of onze leverancier ging failliet. Binnen een maand moesten we dus een nieuwe zoeken”, blikt de voorzitter terug. Dat de winkel tien jaar later nog steeds zou bestaan, had hij toen echt niet verwacht. “Laten we eerst de eerste 2/3 jaar maar eens zien te overleven, dacht ik in het begin.” Overleven bleek uiteindelijk helemaal niet aan de orde. “Door verstandig om te gaan met de kosten en onze grote groep vrijwilligers is het eigenlijk allemaal heel erg goed gegaan. Zij dragen echt de winkel.”

Die vrijwilligers zijn dan ook de grote reden van het succes van de winkel. Momenteel zijn er 65 vrijwilligers actief, en drie parttime betaalde krachten. Daar is Ellie Hopmans er eentje van, ze is assistent-filiaalmanager van de buurtsuper. “Niet alle 65 vrijwilligers werken in de winkel zelf hoor”, vertelt ze. “We hebben bijvoorbeeld iemand die de winkel versierd, iemand die de wassen voor ons doet. Er zijn heel veel mensen actief die niet altijd zichtbaar zijn.” Ellie is er zelf ‘s ochtends tot 12.00 uur, en ‘s avonds komt ze weer terug om de winkel af te sluiten. “Tussen de middag zijn de vrijwilligers dus verantwoordelijk, dat gaat heel goed.”

Er ontstaan hier vriendschappen die er anders niet geweest zouden zijn.

Werken met vrijwilligers is ontzettend leuk, meent Ellie. “Iedereen komt hier echt naartoe om voor de lol te werken. Ze staan altijd voor elkaar klaar. Ik woon heel mijn leven al in Heerle, maar de vrijwilligers onder elkaar leer je zo veel beter kennen. We zijn ook al twee keer met de hele bups uiteten geweest. Er ontstaan hier vriendschappen die er anders niet geweest zouden zijn.”

Vrijwilligerswerk belangrijk op meerdere vlakken

Monique Donkers is sinds februari 2020 vrijwilliger bij de Super de Buurt. “Ik heb gewerkt in de kinder- en jeugdpsychiatrie en ben inmiddels met pensioen. Met mijn vrijwilligerswerk hier kan ik toch nog een vorm van zorg verlenen. Het is fijn om andere mensen te kunnen helpen. En het is ook gewoon heel leuk met mijn collega’s.” Monique haar werkzaamheden zijn naar eigen zeggen enorm divers. “Ik sta achter de kassa, spiegel de producten, controleer op houdbaarheidsdatums, vul de groentes aan. Alles wat er te doen is, doe ik.”

Werken voor de Super de Buurt maakt mijn sociale wereld groter.

Voor Johan Broos is zijn vrijwilligerswerk voor de winkel veel meer dan alleen werken. “Ik werk hier omdat ik grotendeels ben afgekeurd, om mijn uitkering te behouden moet ik hier werken. Maar voor mij vergroot het ook mijn sociale wereld. Ik maak hier zoveel nieuwe contacten, het gaat voor mij de eenzaamheid tegen. De Super de Buurt is voor mij dus op meerdere vlakken belangrijk.”

Om het tienjarig jubileum te vieren, is er in april een feestje in De Schalm. “En mensen kunnen weer sparen voor boodschappen pakketten!”, aldus assistent-filiaalmanager Ellie.

Lees ook: Super De Buurt in Heerle bestaat vijf jaar en dat wordt groots gevierd