Bergen op Zoom

tanteLouise is Zorgvernieuwer 2021 dankzij de Wolk heupairbag

Rond computerscherm liggen ballonnen en confetti en op het scherm houdt een man in een turquoise shirt een oranje-witte cheque vast terwijl hij in microfoon spreekt van interviewer

Foto: tanteLouise

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Zorginstelling tanteLouise uit Bergen op Zoom is donderdag uitgeroepen tot Zorgvernieuwer 2021. tanteLouise heeft de titel te danken aan de Wolk heupairbag. Hiermee voorkomt de zorginstelling ongeveer de helft van de heupbreuken bij een val. tanteLouise heeft het ontwerp van de Wolk gedeeld met andere zorgverleners. Daarom heeft de instelling gewonnen in de categorie ‘opschaling’.

Er waren donderdag twee prijzen te verdelen bij de Challenge Verpleeghuizen van de Toekomst 2021. Eentje in de categorie ‘implementatie’ en eentje voor ‘opschaling’. De zorggroep Sint Maarten is de Zorgvernieuwer 2021 bij ‘implementatie’. Zij bedachten een smart-glass. Dat is een bril waarbij een bevoegde medewerker op afstand mee kan kijken bij iemand die al wel bekwaam is voor het werk, maar nog niet officieel bevoegd.

De helft minder botbreuken

En tanteLouise kon naar huis met de titel Zorgvernieuwer 2021 voor de categorie ‘opschaling’. De zorginstelling bedacht een bijzondere airbag voor op je heupen, de Wolk heupairbag. Je draagt de Wolk als een soort broekje onder je kleding. Als je valt, blaast de Wolk airbags op die op je heupen hangen. De heupairbag blijkt goed te werken: gebruikers van de Wolk lopen nog maar half zo vaak een botbreuk op als ze vallen. Daarom vond tanteLouise het belangrijk het ontwerp van de heupairbag te delen.

De Challenge Verpleeghuizen van de Toekomst 2021 was onder de indruk. De jury was enthousiast over hoe goed de Wolk de klap opvangt. En vooral ook wat dat betekent voor het dagelijks leven binnen de zorginstellingen. “Meer bewegingsvrijheid bij de bewoners en ook meer rust en vertrouwen bij de medewerkers,” merkt de jury. En dat tanteLouise de uitvinding niet voor zichzelf wil houden, levert ze deze prijs op. “De innovatie wordt hierdoor gemakkelijker toepasbaar voor andere zorgorganisaties,” merkt de jury tevreden op.

tanteLouise is natuurlijk blij met de titel Zorgvernieuwer 2021. Innovatieadviseur Daan de Vliet zei tijdens de prijsuitreiking: “Ik ben ontzettend blij en trots op onze fysiotherapeuten en andere zorgmedewerkers die dit mogelijk hebben gemaakt.”

In de video hieronder zie je hoe de Wolk heupairbag werkt.