Zundert

Tegenvallende bezoekersaantallen voor buitenzwembaden door aanhoudende regen

Buitenzwembad Blankershove in Oud Gastel

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Met de start van de zomer vrijdag zou je zeggen dat er al volop gezwommen wordt in de buitenzwembaden. Maar omdat er nog maar weinig zomerse dagen zijn geweest, vallen de bezoekersaantallen vies tegen. Buitenbaden in de regio herkennen dit probleem.

Het is al maanden nat en koud. “Daar hebben wij wel last van ja”, vertelt Rik van Baal. Hij is leidinggevende van buitenzwembad Blankershove in Oud Gastel. “Onze bezoekersaantallen zijn tot nu toe de helft minder dan vorig jaar.” Ook bij zwembad De Meermin in Steenbergen ligt het aantal buitenbadgasten een stuk lager. “Ik werk al jaren in de zwembadwereld”, vertelt leidinggevende Leo Holierhoek. “Maar het is nog nooit zó lang zó slecht geweest. Er zaten voorheen echt wel eens slechte dagen tussen. Maar nu is er echt alleen maar regen.” Bij buitenbad De Wildert in Zundert ligt het aantal nog lager. “Wij zijn pas één dag open geweest”, vertelt teamleider Marielle Vugs.

Geen paniek

Toch is er bij zwembad Blankershove nog geen paniek. “We hebben aan het begin van het seizoen redelijk wat abonnementen verkocht. Daarnaast organiseren we wat evenementen waardoor er toch wat volk naar het zwembad toekomt.” Van Baal doelt daarmee op de driedaagse die afgelopen week plaatsvond: op maandag werd er gezwommen, op dinsdag gefietst en op woensdag gelopen. “De week ervoor hadden we de scholenweek. Dus we krijgen echt wel wat mensen binnen.”

En ook bij De Meermin en De Wildert is er geen reden tot paniek. “Ons binnenbad is wel gewoon iedere dag open”, verklaart Vugs. “Wij krijgen dagelijks tot nog 300 tot 350 zwemmers vanwege de zwemlessen die we geven. Zij zijn onze kracht”, aldus Holierhoek. “Maar dat kan niet op tegen de duizend tot tweeduizend bezoekers die we normaal gesproken op warme dagen hebben.”

We blijven positief.

Ondanks dat het buiten misschien nog niet helemaal de juiste temperaturen zijn voor een duik in een buitenzwembad, is de watertemperatuur juist lekker warm. “Onze baden zijn 22 graden”, aldus Van Baal. “En als de zon gaat schijnen wordt het bad nog verder verwarmd.” Gelukkig komen er volgende week betere dagen aan. “We blijven positief. Het kan nog een goede zomer worden. Maar de aantallen van vorig jaar, die gaan we echt niet meer inhalen”, aldus Holierhoek.

Lees ook: Kletsnatte meimaand achter de rug: ‘Natste sinds de metingen’