Bergen op Zoom

Teleurstelling en boosheid bij raadsleden over Bergs horecabeleid

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Enige weken geleden ontdekte onze redactie de plannen voor een nieuw sushi afhaal- en bezorgrestaurant in de Bergse Sint-Josephstraat, op nummer 45. Het past niet in de eerder dit jaar aangenomen motie om voorlopig geen nieuwe horeca toe te staan in de binnenstad. Daarmee wil de raad de bestaande horeca de kans geven bij te komen van alle corona-ellende.

We legden de kwestie voor aan raadslid Maarten van ’t Hof, raadslid bij Lokaal Realisme, omdat hij al jaren zeer nauw betrokken is bij het wel en wee van het centrum. Een zeer groot deel van een eerder door de politiek aangenomen reddingsplan is van zijn hand. Hij keek op van de komst van de sushitent en schreef, samen met collega Sander Siebelink van Lijst Linssen, een brief aan het college. Het antwoord stemt beiden niet bepaald vrolijk.

Weigeren geen optie

Wethouder Jeroen de Lange laat redelijk formalistisch weten niet anders te kunnen dan toestemming te geven voor een nieuwe horecazaak als dit. Er gelden voor delen van de stad afspraken over een maximaal aantal toegestane aantal vierkante meters en er was in deze straat nog ruimte. Er zouden juridisch en beleidsmatig geen mogelijkheden zijn om een aanvraag te weigeren.

Teleurgesteld

Van ‘t Hof reageert teleurgesteld op het antwoord. Hij had gehoopt dat er wat meer in de geest van de motie gehandeld werd. Het zet ook meteen het nut van de betreffende motie ter discussie. Wat heeft het voor zin om als raad zo’n uitdrukkelijke wens op te stellen, als de praktijk en de uitvoering tot andere uitkomsten leiden? Van ’t Hof komt tot de conclusie dat de fracties mogelijk niet goed geïnformeerd waren omtrent de mogelijkheden. Hij wil in het midden laten hoe dat komt.

Boos

Namens Lijst Linssen reageert raadslid Siebelink een stuk feller. Hij stelt dat wethouder De Lange zeer slecht communiceert en hij betwijfelt of er überhaupt de wil is om de motie uit te voeren. Het college heeft een ander belang en wil vooral panden vullen, met winkels en horeca. Volgens Siebelink is het niet altijd verplicht om aan bestaande mogelijkheden mee te werken. Hij noemt het antwoord van het college discutabel. Verder vindt de politicus het kwalijk dat de raad weer eens slecht is geïnformeerd. Hij betwijfelt of er is getoetst in hoeverre nog meer horeca toestaan hier juridisch werkelijk moest. “Dit is een belediging richting de bestaande horecaondernemers en de leden van de gemeenteraad.” Beide partijen en raadsleden gaan nog in beraad, zowel intern als met elkaar.

Lees ook: Toch nieuwe Bergse horeca: een sushi afhaal- en bezorgrestaurant