Etten-Leur

Theo Vaes was naast een eigenzinnige politicus vooral een gedreven verbinder

Foto"Theatergroep Max Mini

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

“Tot grote schrik van iedereen ontvingen we het bericht dat Theo Vaes dinsdagavond volkomen onverwacht is overleden”, meldt PvdA Etten-Leur op haar website. “Theo was fractielid en wethouder voor de PvdA, van 2006 tot 2013.” Veel mensen kennen hem vooral als een veelbesproken wethouder maar hij was, zeker op de achtergrond, veel meer.

Gerd Putter is niet alleen bestuurder bij de streekomroep maar tevens zeer actief bij theatergroep Maxi Mini. Hij kent Theo Vaes dan ook in meerdere hoedanigheden en spreekt van een bevlogen ‘mensenmens’, een man met het hart op de juiste plaats maar ook met principes

Eigen stijl, de mens centraal

Vaes had eerst een carrière in het onderwijs, alvorens hij in de politiek terecht kwam. Voor de PvdA werd hij wethouder, met een kenmerkende stijl. Een maatschappelijk-sociaal betrokken bestuurder die ook wel eens buiten de gebaande paden durfde te denken, wars van regeltjes. En uiteindelijk een valkuil tegenkwam toen bleek dat hij zijn administratie waarschijnlijk niet op orde had.

Theo moest terugtreden als wethouder en heeft daar vooral door het rumoer er omheen veel en lang last van gehad, samen met zijn gezin. Zijn vertrouwen in het goede van de mens was behoorlijk beschadigd. Theo trok zich terug en vond weer genoegdoening in het onderwijs. Maar het linkse bloed kroop waar het niet gaan kon, en de teleurstelling in het goede van de mens werd opzij gezet. “Later heeft hij op de achtergrond een paar jonge politici in de plaatselijke gemeenteraad begeleid en geadviseerd.”

Een heel andere kant

Theo Vaes was echter niet alleen een gedreven politiek dier en een kundig onderwijsman. Hij heeft voor theatergezelschap Max Mini ruim vijftien jaar achter de schermen veel betekend, legt Putter uit. Daar investeerde hij veel tijd in, nam zelfs zijn gezin er in mee. “Hij zat in het bestuur en vormde zo mede het fundament.” Maar er was ook die creatieve kant. Theo stapte in het schrijverscollectief van de club en heeft vele pareltjes toegevoegd aan het repertoire. “In de eerste week van oktober voert Max Mini de nieuwe productie De Vliegende Hollander op en ook daarin klinken liedjes van zijn hand. Dat is echt weer kleinkunst! We gaan een warme, bevlogen vent missen. Een man die heel verbindend, cultureel en creatief was.”