Bergen op Zoom

Tieners van Jeugdtheater De Rotonde na twee jaar weer op het Bergse toneel

Foto: Jeugdtheater De Rotonde

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

De juniorengroep van Jeugdtheater De Rotonde had twee jaar lang geen regisseur, maar eindelijk wordt er een doorstart gemaakt. Jan Dua gaat namelijk aan de slag met een groep tieners van tien tot vijftien jaar. “Het is vooral gericht op doen en uitproberen.”

“We willen een laagdrempelige plek in Bergen op Zoom creëren, waar kinderen kennis krijgen over toneelspelen.” Ondanks dat er wel cursussen worden aangeboden bij het Centrum voor de Kunsten (CKB), vindt hij het Bergse verenigingsaanbod voornamelijk gericht op volwassenen.

Kennis doorgeven

Dua leerde zelf op zijn tiende toneelspelen bij Merijntje Gijzen. “Dat was voor mij als kind heel belangrijk.” Toen dat op zijn veertiende ophield, richtten een aantal ouders De Rotonde op. Nu wil hij zijn kennis doorgeven aan een nieuwe generatie, “zodat zij het toneel ook ontdekken.”

De kennis heeft hij, want Dua studeerde namelijk een jaar aan de drama-academie en gaf theaterlessen bij onder meer het CKB. Ook regisseerde hij de musical All Shook Up, die The MusiCompany twee weken terug opvoerde in Theater de Maagd, na twee jaar te zijn uitgesteld.

Plezier voorop

Aan de hand van korte scènes leren de tieners in de juniorengroep diverse spelvaardigheden, zoals het spelen van een personage en tekstinterpretatie. “Maar plezier staat voorop”, garandeert Dua. “Het is vooral gericht op doen en uitproberen.” Zo ontwikkelen de tieners ook een stukje zelfvertrouwen. “Handig voor bij een spreekbeurt voor de klas.”

Op 19 december vindt er een open repetitie plaats. Daarna wordt er toegewerkt naar een voorstelling, die rond de kerstvakantie van het nieuwe jaar wordt opgevoerd. Welke dat zal zijn, hangt af van het aantal aanmeldingen. Inmiddels zijn er al tien binnengekomen. Om het laagdrempelig te houden, worden er geen audities gehouden.

Young BOV

Overigens is Jeugdtheater Rotonde niet de enige theatervereniging met een speciale groep voor jongeren. Onlangs is Young BOV – een groep voor jongeren tussen de 11 en 18 jaar – namelijk gestart met de repetities voor een jeugdversie van de musical The Addams Family, die zij in het voorjaar opvoeren in Theater de Maagd.

Mogelijk worden kinderen uit de jongerengroep van De Rotonde ook ingezet voor producties van de BOV of De Vierschaar. “Graag zelfs”, hoopt Dua. “Zo komen kinderen op jonge leeftijd al in aanraking met het toneel!”

Gratis deelnemen aan de open repetitie op 19 december? Aanmelden kan via [email protected].

Lees ook: BOV voert musical Oliver! alsnog op in Theater De Maagd