Ossendrecht

Titurel warmt tweetal op voor fietstocht van 900 kilometer

Maarten Elst Maarten Elst

Ga er maar aan staan: een fietstocht van 900 kilometer verspreid over drie dagen. Jan Prop en fietsbuddy Huub Kools trekken op 24, 25 en 26 juni van Putte naar Frankrijk voor het goede doel. Aanvankelijk reden ze voor Chasin the Sunset, maar die trokken zich terug uit de organisatie. Aangezien de training in volle gang is, rijden Prop en Kools nu voor stichting Titurel, waar op donderdag 24 juni in alle vroegte het startschot zal worden gegeven van deze marathontocht.

Ter voorbereiding op de tocht staat het tweetal deze vrijdagochtend bij het ZuidWestHoek College in Ossendrecht. Samen met cliënten van stichting Titurel rijden ze rondjes op de daarvoor bestemde wielerbaan. “Het was heel leuk om te doen”, vertelt Huub Kools. “Er waren een aantal fanatieke fietsers bij die flink aan het rondrijden waren op het parcours.” Ook Jan Prop zag het fanatisme bij de fietsers. “Er zaten een aantal snelle jongens tussen, ja. Er waren er paar met een e-bike die flink doortrapten.”

Sponsortocht

Voor Kools was het pas de eerste keer dat hij op het parcours in de bossen bij Ossendrecht rondfietste. “Een heel leuk parcours met allemaal kasseitjes. En een heel klein klimmetje erin zelfs. Echt heel leuk dat de mensen van Titurel ons willen ondersteunen in onze voorbereiding. We hebben nog anderhalve week om te trainen, daarna gaat het voor ons beginnen.”

Bij het ZuidWestHoek College deed het tweetal mee aan de sponsortocht die de cliënten van Titurel hadden georganiseerd. “Ze hebben gezellig een paar rondjes gefietst. Ze laten zich nu sponsoren wat vervolgens in de totaalpot van het donatiegeld wat wij proberen in te zamelen voor het goede doel.”

Lees ook: Chasin the Sunset: drie dagen 300 kilometer fietsen voor het goede doel

8.000 kilometer voorbereiding

De voorbereiding verliep soepel voor Prop. Kools daarentegen lag een tijdje uit de running door een besmetting met het coronavirus. “Net op het moment dat ik met Jan een paar lange tochten van 300 kilometer gepland had, moest ik in quarantaine. Ik ben een week ziek geweest, maar daarna ben ik weer op de fiets gestapt. Uit de sporttest bleek dat mijn basisconditie een klein beetje achteruit was gegaan, verder heb ik er gelukkig niks aan overgehouden.”

Prop, die sinds februari in volle voorbereiding is voor de marathontocht, tikt bijna de 8.000 kilometer op zijn wielerfiets aan. “Dit weekend zit ik als het goed is aan de 8.000 kilometer sinds februari. De kilometers zitten er aardig in. Dit weekend verkennen we de eerste 150 kilometer van de eerste etappe door op en neer naar Mons (Bergen, red.) in Wallonië te fietsen”, aldus Prop.

Chasin the Sunset wordt Titurel

Aanvankelijk zou het tweetal in teken van Chasin the Sunset rijden. De organisatie schoof onlangs de marathontocht een jaar op. Het weerhield Prop en Kools niet om alsnog van Kapellen naar het Franse Saint-Leonard-de-Noblat, de woonplaats van oud-wielerlegende Raymond Poulidor te fietsen. “Ongeveer een maand geleden kregen wij te horen dat Chasin the Sunset de stekker eruit had getrokken. We hadden er al zoveel energie in gestopt. Sponsoren waren enthousiast. Wij hadden al flink getraind. Dus wij hadden zoiets van, zullen we het dan niet gewoon zelf doen?”

“Wij fietsen ook de originele route”, bevestigt fietsbuddy Kools. “Weliswaar beginnen wij negen kilometer voor de start. We beginnen bij Titurel, daarna fietsen we naar Kapellen waar de start aanvankelijk ligt. En we finishen in de voormalige woonplaats van Raymond Poulidor, de wielerlegende.”

Doneren

Inmiddels loopt de tussenstand van de donaties al tot in de duizenden euro’s. Doneren kan nog altijd, zo vertellen Prop en Kools. “Dat kan via de website van GP Adrie van der Poel. Daar staat een doneerknop waar men zelf het donatiebedrag kan invullen.”