Bergen op Zoom

Ton Linssen plaatst paginagrote advertentie over partijverraad: ‘Dit moet iédereen weten’

Han Verbeem Han Verbeem

Het is een verantwoording aan de kiezers. Met een paginagrote advertentie in De Bode, editie Bergen op Zoom, maakt Ton Linssen in een verklaring duidelijk hoe hij over het uiteenvallen van zijn partij Lijst Linssen denkt: “Ik voel me gepakt en verraden door mijn kompanen. Ik schaam mij diep voor de nu ontstane situatie.”

Het is niet ongebruikelijk dat Lijst Linssen via advertenties een publieke terugblik geeft op het verloop van de verkiezingen. Nieuw is wél, dat Ton Linssen openheid geeft over de interne partijdiscussies. “Dit moet iédereen weten”, aldus Ton Linssen.

Met passages uit interne mails en het onderlinge appverkeer krijgt de lezer een kijkje achter de schermen van de partij. Zo was in augustus en begin september vorig jaar al duidelijk dat een nieuwe ‘bloedgroep’ binnen Lijst Linssen ontstond. Zo wilden niet met namen genoemde partijleden aan de top een verandering van koers en stond het partijleiderschap ter discussie. Ton Linssen reageerde ‘teleurgesteld’ in de tegenstroming en er kwamen bij hem “barstjes in het vertrouwen in de kopgroep” van zijn partij.

Lijsttrekkerschap

Vervolgens stelde Ton Linssen dat hij in oktober zou beslissen over het lijsttrekkerschap. “Ik behoud het recht al dan niet als Lijst Linssen wel of niet aan de verkiezingen mee te doen”, schreef hij als waarschuwing aan zijn partijgenoten.

Programma

Ook over het verkiezingsprogramma was interne wrevel. Linssen noemt het een “afgestofte” versie van het voorgaande programma van 2018 en hij mist “het vuur” in de partijpunten. “Het gaat weer over asielzoekers”. Ton mist de vernieuwing in het programma dat zijn -inmiddels voormalige- partijleden hebben samengesteld en de voorman vraagt zich af: “Waar zit de nieuwe aanpak? Ik zoek me rot.” De enige vernieuwing zit in de campagneslogan ‘omdat het écht anders moet’.

Vertrek fractieleden

Echt anders werd het voor Lijst Linssen al snel na de verkiezingen. De opnieuw herkozen raadsleden Sander Siebelink en Meino Dam splitsten zich af en ook alle fractieondersteuners verlieten de partij. Daarmee blijft Ton Linssen als éénling achter, samen met Louis Weijten – de financieel specialist van Lijst Linssen. Weijten is echter niet herkozen.

Stemmenkanon

Als de Bergse gemeenteraad donderdagavond 24 maart afscheid neemt van de vertrekkende raadsleden, wordt het Ton teveel. De door corona verzwakte partijvoorman is kort daarvoor per ambulance naar het Bravis ziekenhuis gebracht, naar de hartbewaking. Inmiddels is hij weer thuis maar het ‘partijverraad’ heeft Ton Linssen enorm aangegrepen. In januari zouden Siebelink en Dam nog “smeekbedes” hebben gevraagd aan de verkiezingen mee te doen, zo schrijft hij in de woensdag geplaatste advertentie. Vervolgens moest hij als ‘stemmenkanon’ nog “huursoldaat zijn om de zetels van sommigen veilig te stellen.”

De voormalige partijleden van Lijst Linssen willen, voor zover bereikbaar, woensdag niet inhoudelijk reageren op de advertentiepagina.