Roosendaal

Turborotonde Freijterslaan wordt niet aangepast

Turborotonde-Freijterslaan-Roosendaal

De turborotonde aan de Burgemeester Freijterslaan in Roosendaal (foto: © Google Maps)

Paul Joachems Paul Joachems

De turborotonde op het kruispunt van de Burgemeester Freijterslaan, Hulsdonksestraat en Kade blijft zoals deze is. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders als antwoord op vragen van Burger Belangen Roosendaal. Volgens het college blijft het een plek waar verschillende vervoersstromen bij elkaar komen. En waar alertheid is geboden.

Al een aantal jaren maakt raadslid Selda Bozkurt zich zorgen over de veiligheid. Namens de fractie van Burger Belangen Roosendaal heeft ze meerdere malen vragen hierover gesteld. “In de raadsvergadering blijf ik het maar zeggen, maar het komt er gewoon niet doorheen. Volgens wethouder Lok is er niets aan de hand”, wist ze ons eerder te vertellen.

Geen aanvullende maatregelen

Het college schrijft dat de situatie niet wordt aangepast. “het fietspad ligt verder af van de rotonde, waardoor overstekende fietsers niet direct op de autorijbaan staan. Het autoverkeer heeft hierdoor langer de tijd om op overstekende fietsers te reageren en dit komt ten goede aan de verkeersveiligheid.” Wel benadrukken zij dat er alertheid is geboden. Maar dat er geen aanvullende maatregelen mogelijk zijn om de alertheid van de verkeersdeelnemers te verhogen.

Statistieken

Bozkurt wilde graag weten hoeveel ongelukken er sinds de aanleg van de rotonde zijn gebeurd. Het college antwoordt dat zij de geregistreerde ongelukken vanaf 2014 kunnen terughalen. “Vanaf die periode zijn er 13 ongevallen geregistreerd om en nabij de turborotonde.” In 2019 is de rotonde gerenoveerd om de verkeersveiligheid te verbeteren. “Met gemiddeld twee geregistreerde ongevallen per jaar is niet te meten wat het effect van die maatregelen is.”

Lees ook: ‘Onveilige’ turborotonde weer onder vuur: ‘Nergens ter wereld zoiets gezien’ Lees ook: Is de turborotonde aan de Freijterslaan veilig?