Etten-Leur

Van Gogh Zonnebloemproject in Etten-Leur krijgt een vervolg

Van Gogh zonnebloemen Etten-Leur

Zo zag de akker bij de Menmoerhoeve er vorig jaar uit.

Tomlin Smits Tomlin Smits

De Menmoerhoeve in Etten-Leur veranderde vorig jaar in een levensgroot kunstwerk. De akker werd destijds omgetoverd tot een namaak van het schilderij ‘Vaas met 15 zonnebloemen’ van Vincent van Gogh. Ook dit jaar gaan initiatiefnemers Pierre van Damme en Wil Borm met het terrein aan de slag.

Op de akker aan de Menmoerhoeve moet dit jaar een labyrint verrijzen dat een blijvend natuurproject zal gaan vormen. Het labyrint wordt gemaakt op basis van wilgen uit de omgeving van Etten-Leur. De buitenrand van het doolhof bestaat dan uit haagplanten. Hierdoor zou het plan ook aan kunnen sluiten bij het programma Brabant Behaagt van het Van Gogh Nationaal Park. Van Damme vertelt: “Op die manier denken wij binnen het programma te passen, maar dat zijn we nu nog aan het uitzoeken.”

Labyrint van wilgen en zonnebloemen

Van Damme legt ook uit waarom er gekozen is voor een labyrint. “Het idee van het doolhof komt voort uit een eerder project dat voor het Van Gogh Museum in Amsterdam stond.” Dat labyrint bestond uit bakken met zonnebloemen en werd in 2016 tijdelijk voor het museum geplaatst. Van Damme en Borm hebben het idee wel wat aangepast. “Wanneer je alleen met zonnebloemen werkt, is dat maar eenjarig en zeer intensief werk.”

Daarom kwamen ze met het plan om het labyrint van wilgen te maken. Zo kan het project de komende jaren vooruit. Uiteraard zullen de zonnebloemen in verschillende delen van het doolhof terugkomen. “We willen een perk aanleggen met daarin de zonnebloemen. Bij dit perk komt ook een uitkijkpunt voor het labyrint.” Van Damme vertelt dat daar ook de letters ‘Vincent’, omringd door bloemen, terug zullen komen. Verder zullen er rondom het doolhof bloemstroken met bijzondere soorten zonnebloemen komen. “Die soorten zie je eigenlijk zelden of nooit in Nederland.” Zo blijft het labyrint ook verbonden aan Vincent van Gogh.

Zoektocht naar vrijwilligers

De basis van het labyrint wordt dus gevormd door de wilgentakken. “We steken de takken in de grond en deze schieten dan uiteindelijk uit”, zegt van Damme. De ‘wilgentenen’, zoals de takken genoemd worden, moeten wel zo snel mogelijk de bodem in. “Binnen nu en acht weken moeten ze wel echt geplant worden, anders gaan we het niet redden.”

Daarom hopen Van Damme en Borm dat er zoveel mogelijk mensen willen komen helpen. “Vanaf 20 februari gaan we iedere donderdag en zaterdag vanaf half tien in de ochtend aan de slag”, vertelt van Damme. Met hulp van andere mensen zou het dan moeten lukken om in april alle wilgen te hebben geplant. “Mensen die willen helpen kunnen mailen naar [email protected] of bellen naar 06-22115501″. Wij zouden heel erg blij zijn met alle hulp die we krijgen.”

Lees ook: Levensgroot schilderij Van Gogh in Etten-Leur komt eindelijk tot leven