West-Brabant

Van grote branden tot protesten: veiligheidsregio blikt terug op 2024

brand stepvelden borchwerf roosendaal

Een archieffoto van één van de vele incidenten waar de veiligheidsregio in 2024 bij aanwezig is geweest.

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant heeft in 2024 minder incidenten gehad dan in 2023. Dat blijkt uit het recent gepubliceerde jaarverslag. Een groot deel van deze incidenten vond plaats in West-Brabant.

De veiligheidsregio kreeg in 2024 te maken met 6859 incidenten. Dat zijn er bijna 500 minder dan in 2023, toen ging het om 7331 incidenten. Wel is er een stijging in het aantal branden. Zo waren er vorig jaar 2782 branden, tegenover 2741 in het jaar daarvoor. En in 2024 zijn 1136 incidenten gemeld als het gaat om de uitval van nutsvoorzieningen en stankoverlast, in 2023 lag dat aantal op 937. Het aantal incidenten als het gaat om liftopsluiting of incidenten met dieren is precies hetzelfde gebleven, namelijk 1039 keer.

Uit al die incidenten in 2024 waren er vijf GRIP incidenten. Zoiets gebeurt wanneer de effecten en gevolgen van een incident groot en complex zijn. Hoe erger, hoe hoger het GRIP niveau. GRIP 2 waren bijvoorbeeld de boerenprotesten op de snelwegen bij de Belgische grens begin 2024, of de grote brand in de loods vol PET flessen in Roosendaal afgelopen november. Het neergestorte vliegtuig op de A58 bij Breda Airport in augustus was een GRIP 1-incident, net zoals de brand bij Saver in Roosendaal.

De GRIP-incidenten zijn niet de enige incidenten die indruk hebben gemaakt op de veiligheidsregio. Ook de extreme wateroverlast is de organisatie bijgebleven, of de brandende elektrische auto in Etten-Leur en de graskuil in Ossendrecht die bol stond door giftige en bijtende gassen.

Er wonen meer dan 1,2 miljoen mensen in het gebied van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant, verdeeld over 24 gemeenten. De regio loopt van Bergen op Zoom tot Oisterwijk en van de Belgische grens tot de provincie Zuid-Holland. De veiligheidsregio bestaat uit 1318 brandweervrijwilligers, 220 beroepsbrandweermensen en 369 mensen die overige functies uitvoeren.

Ook blikt de veiligheidsregio vooruit naar 2025. Er komen namelijk steeds meer veiligheidsrisico’s. “Denk aan geopolitieke onrust, cyberdreigingen, politieke instabiliteit en de gevolgen van klimaatverandering”, is te lezen in het jaarverslag. “Er wordt een beroep gedaan op veiligheidsregio’s om zich voor te bereiden op langdurige crises en de gevolgen van de oorlog in Oekraïne, het vergroten van de maatschappelijke weerbaarheid en veerkracht en het ondersteunen van defensie.”

Daarnaast krijgt de organisatie te maken met financiële uitdagingen door besparingen vanuit het Rijk. Er is een tekort aan brandweervrijwilligers en er moet ingespeeld worden op nieuwe risico’s als de energietransitie en kunstmatige intelligentie.