Bergen op Zoom

Vastenavendbouwclubs komen in de stemming met docu Bouwe be’ouwe

Sven de Laet Sven de Laet

Nu de zomervakantie voorbij is, begint voor veel vastenavendbouwclubs in Bergen op Zoom het bouwseizoen. Om alvast in de stemming te komen, kregen de bouwers afgelopen vrijdag de gloednieuwe documentaire Bouwe be’ouwe voorgeschoteld, waarin de bouwcultuur van de gemeente in volle glorie wordt getoond. Daarmee moet het ook meteen de gemeente overtuigen om te investeren in de bouwkoten.

Het zijn geen makkelijke tijden geweest voor de Bergse bouwers. Door corona trok er afgelopen jaar geen optocht door de binnenstad. Daar kwam het gedoe rondom de bouwkoten nog eens bij. Die zouden niet veilig genoeg zijn, en werden gesloten.

Dat probleem lijkt inmiddels verholpen. En met de versoepelingen in het vooruitzicht, is er goede hoop op een nieuw bouwseizoen. De documentaire – die in opdracht van Stichting Vastenavend werd gemaakt – moet daar het startsein van symboliseren.

Toch hangen er dus meer belangen aan de film. Zo moet het de gemeente duidelijk maken dat de bouwcultuur koste wat kost behouden moet blijven in de gemeente. Dat vindt ook voorzitter Bas van Oevelen: “We kwamen erachter dat de discussie over de bouwkoten te veel over de stenen ging en te weinig over de inhoud. En het moet over de inhoud gaan. Over de waarde van onze rijke bouwcultuur. Wat dat bouwen betekent voor onze gemeenschap, wat ons dat als lokale samenleving oplevert. Dat gaat veel verder dan een leuke hobby voor een grote groep mensen. De documentaire geeft daar goed inzicht in.”

Verdwijnt het bouwen, dan heeft dat vrijwel direct effect op de manier waarop we hier vastenavend vieren.

Volgens Van Oevelen is het ook hard nodig dat de gemeente het belang van de bouwcultuur in gaat zien. “Want het is onderdeel van een heel kwetsbaar ecosysteem. Verdwijnt het bouwen, dan heeft dat vrijwel direct effect op de manier waarop we hier vastenavend vieren. En dat heeft op zijn beurt weer gevolgen voor het culturele en sociale leven in de gemeente.”

Bouwe be’ouwe – die werd ingesproken door NPO-presentator Cornald Maas – wordt aanstaande donderdagavond uitgezonden na de talkshow M2 op ZuidWest TV. Daarin is overigens Bas van Oevelen te gast, om te praten over de bouwcultuur in Bergen op Zoom. De uitzending van M2 is live te volgen vanaf 21.00 uur.

Lees ook: Goede hoop op nieuw bouwonderkomen maar: ‘Over bedragen praten we niet’