Ossendrecht

Vegan diner aan lange tafel onder fruitbomen: opbrengst is voor vakantieweek Happynezz

Foto: stichting Happynezz

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

In een boomgaard genieten van een vegan driegangenmenu aan lange tafels in de schaduw van fruitbomen. Het kan op zaterdag 15 juli. Want dan houdt de stichting Happynezz een bijzonder benefietdiner bij Frankenfruit in Bergen op Zoom. De stichting wil hiermee geld inzamelen voor de jaarlijkse vakantieweek. In die week kunnen 30 mensen met een verstandelijke beperking op vakantie bij Conferentiecentrum Bovendonk in Hoeven.

Het benefietdiner is één van de manieren waarop de stichting Happynezz uit Ossendrecht probeert genoeg geld bij elkaar te krijgen. “We zijn afhankelijk van donaties en sponsoring. Zoals een bakker die brood levert, of familie van een vrijwilliger die kippen heeft en eieren levert,” vertelt bestuurslid Mike Matthijsse. Dat is niet alleen zo voor de vakantieweek, maar ook voor het diner. “Een deel van de wijn is gesponsord en Frankenfruit vraagt maar weinig voor de locatie.”

Gezellig en intiem tussen de bomen

Het benefietdiner wordt verzorgd door kok en voedingscoach Eva van Hulten, ofwel Eef Beleeft. “Ik ken Eef nog niet zo lang, we kwamen elkaar tegen op een bijeenkomst van Business Club Moerdijk,” legt Matthijsse uit. “Zij is startend ondernemer en ik zei ‘kunnen wij samen iets organiseren, zodat het jou niets kost behalve tijd en moeite?’ Want je kunt van een beginnend ondernemer natuurlijk geen grote sponsoring verlangen. Voor Eef is het benefietdiner promotie en wij hopen een mooi bedrag over te houden.”

Het artikel gaat verder onder de foto.

Benefietdiner van Happynezz en Eef Beleeft in Bergen op Zoom (foto: stichting Happynezz)

Aan de sfeer zal het niet liggen. “We gaan in de boomgaard zitten, aan lange tafels. Gezellig en intiem tussen de bomen,” beschrijft Matthijsse de avond. “Geen aparte tafels zoals in een restaurant, maar lekker bij elkaar, gezellig samen. Misschien leer je nog leuke nieuwe mensen kennen.”

Deels afhankelijk van wat er bij Franken in de tuin staat

Eef Beleeft kookt vegan, dus zonder dierlijke producten. Voor 50 euro mag je aanschuiven en krijg je drie gangen met verrassende gerechten. “We beginnen bijvoorbeeld met een tomatencrèmesoep met crème van cashews. En daarna komen er meerdere gerechten op tafel, waar je gezamenlijk van mag pakken. Het liefst zo veel mogelijk van lokale producten gemaakt,” legt Matthijsse uit. “Zoals ratatouille en een aubergine cannelloni. Maar het is deels afhankelijk van wat er bij Franken in de tuin staat.”

Water is gratis, maar voor andere dranken moeten de gasten nog wat bij betalen. “Water staat gewoon op tafel. En je kunt er een sap- of drankarrangement bij nemen.” En alle ingrediënten, sappen en wijn zijn zo veel mogelijk biologisch of uit de streek, benadrukt Matthijsse. Er kunnen 60 mensen meeëten. “Als dat lukt dan staan we stiekem te juichen,” lacht hij.

Altijd op zoek naar mensen die willen helpen of iets kunnen bijdragen

Matthijsse hoopt 2.000 euro op te halen met het benefietdiner. “Want voor een vakantieweek heb je al gauw 35 tot 45.000 euro nodig. Je bent met 70 man aan gasten en vrijwilligers, dus alleen eten en drinken is al snel 20.000 euro,” rekent hij snel voor. Dat de groep tijdens de vakantieweek zo groot is, komt omdat er intensieve begeleiding is voor de gasten. “Vrijwilligers staan samen met de gast op, doet alle activiteiten mee en helpt de gast ook weer het bed in.”

Alle hulp is van harte welkom. “Mensen willen soms wel helpen, maar weten niet hoe. Maar ieder heeft zo z’n talenten,” aldus Matthijsse. “Ik ben niet zo handig, dus ben heel blij met iemand die even iets in elkaar kan zetten, met een soort facilitair groepje,” geeft hij als voorbeeld. “We zijn altijd op zoek naar mensen die willen helpen of iets kunnen bijdragen.

Als je wilt aanschuiven aan het benefietdiner, of als je op een andere manier wilt helpen, kun je contact opnemen met Matthijsse. Je kunt hem bereiken via email op [email protected] of op 06-49.62.22.27. Het benefietdiner is op zaterdag 15 juli en begint rond 18.30 uur. Maar je kunt al vanaf 18.00 uur het terrein op wandelen.

Lees ook: Vakantieweek Happynezz gaat vrolijk door ondanks de hitte Lees ook: Vier jongeren organiseren Paaslunch voor ouderen in Hoogerheide