Oud Gastel

Vele regen verpest kersenseizoen van Voorbraak Kersen in Oud Gastel

Foto: Voorbraak Kersen

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Gescheurde en beschimmelde kersen, dood hout en een kletsnatte bodem. De vele regenval van de afgelopen maanden heeft het kersenseizoen van Voorbraak Kersen uit Oud Gastel compleet verpest. Op een fatsoenlijke manier de kersenbomen verzorgen lukt niet door de natte ondergrond. Daarom mag iedereen die wil voor een zacht prijsje zelf kersen komen plukken.

“Met pijn in mijn hart deel ik deze boodschap, want vanwege de weersomstandigheden is dit waarschijnlijk het laatste kersenseizoen van Voorbraak Kersen”, is te lezen op de facebookpagina van de kersenteler. En dan gaat het niet om het laatste kersenseizoen van dit jaar, maar voor altijd. Het is namelijk niet het eerste seizoen met problemen voor de kersenteler. “Dit is al het vierde jaar op rij dat het zo moeilijk gaat”, vertelt Lydia Voorbraak. “Het is veel te droog geweest, nu weer veel te nat. Van normaal weer is al heel lang geen sprake meer geweest.”

De bomen lijden door al het water.

Er staan zo’n zesduizend bomen verdeeld over 3,5 hectare grond bij Voorbraak Kersen. En het zijn allemaal verschillende rassen kersen. “Maar de kersen schimmelen. Ik heb al gevraagd aan verschillende kersenvoorlichters wat ik er tegen kan doen. Maar ook zij zeggen dat het vrij weinig uitmaakt om te spuiten tegen schimmel. Zij erkennen dat in heel het land problemen zijn.” Er hangen natuurlijk ook gewoon nog goede kersen aan de bomen.

Een van de vele producten die gemaakt worden met de kersen van Voorbraak Kersen (foto: Voorbraak Kersen)

Het regent al sinds oktober veel te veel. “Sindsdien kan ik dus ook niet meer over mijn land rijden, want dan rij ik alles kapot.” Normaliter maakt Lydia wijn, jam, sap en bier van haar kersen. Dat houdt ze nog wel even vol met de grote voorraad die in haar vriezer ligt. Maar met haar kersen van dit jaar gaat het niet meer lukken. “De bomen lijden door al dat water. De bladeren blijven klein. De kersen barsten door de regen, ze schimmelen door de vochtigheid. Ik heb begin dit jaar het dood hout eruit gesneden, maar er is nu alweer dood hout zichtbaar. Ik betwijfel of het nog goed gaat komen met die bomen.”

Er dreigt echt een voedseltekort te komen.

Volgens Lydia zijn er niet alleen probleem bij haar kersen. “De aardappelen verzuipen in de grond, en er is ook gedoe met de spinazie. Er dreigt zo echt een voedseltekort te komen.” Daarom roept ze mensen op om zoveel mogelijk kersen bij haar te komen plukken. “Mensen kunnen de kersen makkelijk invriezen zodat ze ook in de winter nog kersen kunnen eten.” Wie de kersen zelf plukt, betaalt 4 euro per kilo in plaats van de gebruikelijke 11 euro per kilo voor al geplukte kersen.

Voor Voorbraak Kersen houdt het na deze zomer hoogstwaarschijnlijk op. “Ik heb niet het idee dat het weer nog veel gaat veranderen de komende tijd, omdat ik denk dat het weer gemanipuleerd wordt”, aldus Lydia. En wat gaat er dan gebeuren met de kersenbomen die nog wél goed zijn? “Die gaan we verkopen. Je ziet tegenwoordig steeds meer voedselbossen, misschien dat we daar een hoop bomen aan kwijt kunnen.”

Wie zelf kersen wil komen plukken is welkom van maandag tot zaterdag tussen 11.00 uur en 17.00 uur. Het adres is Veerkensweg 36 in Oud Gastel.

Lees ook: Kletsnatte meimaand achter de rug: ‘Natste sinds de metingen’