Woensdrecht

Verkiezingscampagnes kunnen los, nu kieslijsten zijn ingeleverd

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

De papieren rompslomp is achter de rug en het campagne voeren is nu écht begonnen. De zeven politieke partijen die in maart meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Woensdrecht leverden maandagmiddag hun kieslijsten in bij de burgemeester.

Na een vragenrondje met koffie en gebak en een fotomoment werden de kandidatenlijsten ingeleverd. Op de lijsten staan in totaal 136 kandidaten, één meer dan in 2018. Het aantal vrouwen nam slechts met vier toe. In 2018 waren het er 30 en nu 34. Aan de PvdA ligt dat in ieder geval niet zegt Tara van Honschoten, de nummer twee op de PvdA kieslijst. “Het zegt in ieder geval niet zoveel over onze lijst. In onze lijst staan allemaal vrouwen in de top drie. Het valt me wel op dat te weinig vrouwen mee willen doen terwijl het juist in deze gemeente heel goed kan.”

We kunnen nu echt de campagne aftrappen

Nieuwkomer is dit jaar de Conservatieve Partij. Voor hen was de kandidaatstelling extra spannend. “Dit is het moment dat we officieel beginnen. De kandidatenlijst is ingeleverd, alles is goed en we kunnen nu echt de campagne aftrappen en onze punten naar buiten brengen”, zegt Jens van Kakerken.

De totstandkoming van de kieslijst was met drie deelnemers niet moeilijk voor de Conservatieve Partij, maar ook grotere partijen hadden weinig moeite met het samenstellen van de lijsten. “We hebben een selectiecommissie die in gesprek is gegaan met iedereen en die hebben een voorstel gedaan om de lijst op te maken. Dat is best goed verlopen. Je ziet op de lijst een goeie afwisseling van mensen met veel ervaring en nieuwe mensen”, zegt Marius Bakker (VVD).

Het ging eigenlijk best makkelijk

D66 heeft naar eigen zeggen een ambitieuze top 8 van mensen die graag raadslid willen worden. “En we hebben een aantal trouwe leden die graag op de lijst willen om te helpen. Dus het ging eigenlijk best makkelijk”, zegt Thierry de Heer (D66)

Onderaan de kieslijst van AKT staan bekende namen Dave Voesenek en Roel Poleij. “Tot onze verbazing waren er mensen die zich spontaan hebben aangemeld omdat ze onze partij een warm hart toedragen”, zegt John Mathijssen (AKT) over de lijstduwers.

Toine Theunis informateur

De deelnemende partijen hebben Toine Theunis gevraagd als informateur. Hij zal de gesprekken met de partijen voeren om te kijken hoe een stabiele coalitie te vormen voor de periode 2022-2026. Burgemeester Steven Adriaansen: “Woensdrecht heeft de traditie een onafhankelijke informateur te vragen direct na de verkiezingen een verkenning te doen voor de vorming van een coalitie en een nieuw college van burgemeester en wethouders. Theunis stopt na de verkiezingen als wethouder in Roosendaal. Hij begint zaterdag 19 maart met de eerste gesprekken.”