Halsteren

Vernieuwde Halsterseweg éindelijk klaar en weer open voor verkeer

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Het heeft bijna anderhalf jaar geduurd, maar eindelijk is het zo ver: de vernieuwde Halsterseweg is klaar. In tien fases is de weg de afgelopen periode afgesloten geweest. De laatste fase was het stuk tot aan de Randweg. Woensdagmiddag werd het openen van de weg feestelijk gevierd.

De zon straalde en tientallen buurtbewoners en betrokkenen verzamelden zich woensdagmiddag bij de Antoniusmolen. “Dit is een belangrijk moment”, sprak wethouder Hans Peter Verroen het publiek toe. “Vanaf vandaag is de Halsterseweg weer geopend voor al het verkeer!”

Lekker rustig

Samen met een handjevol anderen fietste Verroen over de vernieuwde weg. Vanaf de molen tot aan het kruispunt bij de Randweg en weer terug. Daarna was het tijd om het lintje te knippen en de wegversperringen te verwijderen. “Ergens vind ik het wel een beetje jammer hoor dat de weg weer open is”, vertelt een buurtbewoonster. “Het was wel lekker rustig zo.”

Dat de gemeente Bergen op Zoom de opening zo feestelijk heeft aangepakt valt goed bij de buurtbewoners. Onder het genot van een biertje, een frietje en muziek verzamelt de groep mensen zich weer bij de molen. “Zo leer je je buren beter kennen”, vertelt een vrouw enthousiast. “Ik vind dit echt heel leuk. En het is natuurlijk fijn dat de weg weer open is!”

Meer dan geslaagd

Volgens de projectmanager van KWS Infra Roosendaal is het project meer dan geslaagd. “Echte tegenslagen hebben we eigenlijk niet gehad. Ja, slecht weer natuurlijk. Maar alles verliep voorspoedig.” Hij legt uit dat er zowel onder de grond als boven de grond gigantisch veel veranderd is. “De riolering is compleet vernieuwd en de situatie op de weg is nu een stuk veiliger.”

Het is een flinke lijst grote aanpassingen. De riolering is dus compleet vernieuwd, maar ook zodanig aangepast dat het vuile water en hemelwater gescheiden wordt opgevangen. Ook zijn de ondergrondse gas- en waterleidingen vervangen, net zoals de elektra. De rijbaan ligt nu lager dan de huizen die langs de weg liggen, het asfalt is geluidreducerend. Tussen de fietspaden en de rijbaan zit nu een strook. Bij de Intratuin is een extra uitvoegstrook. Parkeerplaatsen zijn beter aangegeven, er zijn twee bushaltes en er is een hoop meer groen.

Maximale snelheid

Omrijden is sinds woensdag dus écht niet meer nodig. Al het verkeer kan weer gebruik maken van de weg. “Als ze zich maar wat beter aan de maximale snelheid gaan houden!”, aldus een buurtbewoner.

Lees ook: Halsterseweg Noord gaat op de schop: dit zijn de gefaseerde plannen