Roosendaal

‘Verpleeghuis van de toekomst’ moet wonen voor heel De Kroeven fijner maken

Foto: Google Maps

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De gemeente wil de sloop van het voormalige verzorgingstehuis De Brink in Roosendaal gebruiken om de hele wijk De Kroeven een opkikker te geven. Daarom gaan de gemeente Roosendaal en zorginstelling Groenhuysen samenwerken. Groenhuysen gaat op dezelfde plek een nieuw zorgcomplex bouwen: ‘Verpleeghuis van de toekomst’. De gemeente wil dat de hele wijk daar van profiteert en maakt een gebiedsvisie. Die visie moet beschrijven welke kansen er zijn voor De Kroeven om er fijn te wonen en te werken.

De gemeente wil het hele gebied ontwikkelen en verder kijken dan alleen de nieuwbouw van Groenhuysen. “Met deze ontwikkeling kunnen we in een bredere context het gebied Kroeven een positieve impuls te geven,” verwacht wethouder Arwen van Gestel. “Dit biedt kansen voor inwoners, ondernemers en maatschappelijke partners als Groenhuysen.” De gemeente en Groenhuysen willen samen aan de slag, zodat het ontwikkelen van De Kroeven en de bouw van het ‘Verpleeghuis van de toekomst’ tegelijkertijd lopen.

‘Verpleeghuis van de toekomst’ wil verbinding met de wijk

Het nieuwe zorgcomplex speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van de wijk De Kroeven. Dat komt omdat het ‘Verpleeghuis van de toekomst’ verbonden wil zijn met de omgeving. Ook wil Groenhuysen dat het zorgcomplex actief werkt aan de toekomst van de wijk. “Waarbij goede huisvesting, fijne leefomgeving en technologische ondersteuning voorop staan,” laat de gemeente Roosendaal weten. Daar worden ook andere instellingen bij betrokken, zoals woningcorporatie Alwel en welzijnsorganisatie WijZijn.

Groenhuysen wil deze kans aangrijpen om toekomstbestendig te bouwen voor de combinatie van wonen, welzijn en zorg. “We maken goede plannen en we besteden veel aandacht aan het betrekken en ondersteunen van onze bewoners, families, medewerkers en omgeving in alle veranderingen,” legt Ron Axt uit, de voorzitter van de raad van bestuur van Groenhuysen. “Alleen met elkaar bereiken we onze doelen.”

Mensen kunnen langer in wijk wonen met goede zorg

Ook wethouder René van Ginderen ziet prima mogelijkheden voor De Kroeven. “Met een steeds grotere en veranderende zorgvraag is dit een prachtig project voor en door Roosendaal. Inwoners kunnen hierdoor steeds langer in hun eigen omgeving blijven wonen en leven,” beschrijft hij. “Het verpleeghuis van de toekomst biedt niet alleen zorg, maar krijgt ook een belangrijke functie in de wijk. Ik ben erg enthousiast over deze ontwikkelingen.”

De Brink zou eigenlijk al eerder gesloopt worden. Maar dat is uitgesteld, zodat het oude verzorgingstehuis gebruikt kon worden voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Waarschijnlijk gaat het pand volgend jaar wel tegen de vlakte. En dan moet het ‘Verpleeghuis van de toekomst’ in 2025 klaar zijn. Voor die tijd willen Groenhuysen en de gemeente Roosendaal uitzoeken wat de wijk nog meer kan gebruiken. “Denk daarbij aan (maatschappelijke) voorzieningen en de uitstraling van de wijk,” aldus de gemeente. “Hierbij wordt gebruik gemaakt van de kennis en wensen uit de omgeving.”

Lees ook: Roosendalers maken hart van bloemen voor Oekraïense vluchtelingen Lees ook: Oekraïense vluchtelingen vanaf vrijdag gehuisvest in Roosendaal Lees ook: Laatste bewoners vertrekken uit De Brink: ‘Nu naar een nog mooier plekje’