Roosendaal

VLP vormt coalitie met VVD, GroenLinks en CDA in Roosendaal

Kitty Joachems Kitty Joachems

Informateurs Heleen van Rijnbach en Paul de Beer maakten dinsdagavond bekend dat de nieuwe coalitie in de gemeente Roosendaal wordt gevormd door VLP, VVD, GroenLinks en CDA. Ze kijken terug op een prettig informatieproces. “Het was prettig samenwerken met jullie”, sprak Van Rijnbach de gemeenteraad toe. Volgens de informateurs heeft geen enkele partij voor of tijdens het informatieproces een andere partij uitgesloten of geblokkeerd.

De informateurs hadden de opdracht om te komen tot een stabiele en werkbare meerderheid. De Beer: “in de eerste verkennende ronde werd al snel duidelijk dat alle partijen vonden dat de grote winnaar van de verkiezingen, de VLP, onderdeel moest zijn van de coalitie.” In diezelfde ronde bleek ook dat er in die coalitie geen plaats is voor de Roosendaalse Lijst. Want veruit de meeste partijen vinden het belangrijk dat de coalitie een mix vormt van landelijke en lokale partijen.

Open overheid

Nagenoeg unaniem werd gevraagd om een coalitie die streeft naar vernieuwing van de rol van de gemeente. Er moet sprake zijn van een open overheid met veel aandacht voor communicatie en participatie. Veel partijen vinden ook de regionale samenwerking belangrijk. De komende jaren gaat Roosendaal, als grootste gemeente van West-Brabant, ook op dat vlak flinke stappen maken.

Vernieuwend, verfrissend en onafhankelijk

Arwen van Gestel (VLP) is blij met hoe het informatieproces is verlopen. “Het moest vernieuwend, verfrissend en onafhankelijk zijn en dat is zeer zeker gelukt. We hebben de informateurs daarom gevraagd om ook het formatieproces te begeleiden.” Dat formatieproces start woensdag. Van Gestel doet nog geen uitspraken over wie welke wethouderspost gaat bekleden. “Dat is nu echt nog te vroeg”, zegt hij.

Er is meer dan politiek

Voor Inge Raaijmakers (Roosendaalse Lijst) kwam het bericht dinsdagavond niet als een verrassing. “In eerste instantie had ik er nog wel hoop op maar gaandeweg het proces voelden we het als partij wel aankomen. Ik wist dat het telefoontje zou komen maar toen het eenmaal zo ver was deed het toch even pijn.” Raaijmakers was vier jaar lang wethouder en moet binnenkort dus de lopende dossiers overdragen en loslaten. “Dat is erg jammer maar ik sta er vrij nuchter in. Er is in het leven meer dan politiek.”

Nieuw college

Het informatieproces is afgesloten. Maar voor Van Rijnbach en De Beer zit het er nog niet op want inmiddels zijn zij gevraagd ook de formatie te begeleiden. Van Rijnbach en De Beer gaan met veel enthousiasme in op dat verzoek. “We gaan nu met de coalitiepartners in gesprek over de inhoud van het bestuursakkoord,” zegt De Beer. VLP-voorman Van Gestel verwacht dat Roosendaal half mei een nieuw college heeft.