Bergen op Zoom

Voormalig GBWP-raadsleden Akkaya en Soutou samen in één fractie

Souhail Soutou (links) en Aydin Akkaya. (foto's gemeente Bergen op Zoom)

Han Verbeem Han Verbeem

Na zijn vertrek bij GBWP is het Bergse raadslid Souhail Soutou aangesloten bij Groep Akkaya, de fractie van Aydin Akkaya. Vorige week maakte Soutou bekend dat hij stopt bij GBWP, omdat hij zich niet langer thuis voelt bij deze partij. Ook fractievoorzitter Akkaya maakte tot maart 2022 deel uit van de GBWP-fractie maar splitste zich al kort na de verkiezingen af.

Volgens Akkaya is de toetreding van Soutou “een aanwinst voor de fractie en voor de alliantie met 50Plus.” Group Akkaya werkt in de Bergse gemeenteraad politiek nauw samen met 50Plus en hebben vaak een gezamenlijke woordvoerder in vergaderingen.

Voorkeursstemmen

Het vertrek van Soutou kwam bij GBWP vorige week als een volkomen verrassing. Zowel Soutou als Akkaya zijn met voorkeursstemmen gekozen in de Bergse gemeenteraad en beschikken over een grote persoonlijke achterban. Souhail Soutou maakt sinds 2014 deel uit van de gemeenteraad. Aydin Akkaya is, met uitzondering van de periode 2006-2010, sinds 2002 gemeenteraadslid in Bergen op Zoom. Eerder was hij aangesloten bij GroenLinks en PvdA.

Constructief

GBWP-voorman Arjan van der Weegen noemt de overstap opmerkelijk. “Tegenover mij had Souhail aangegeven dat hij aansluiting zocht bij V-BoZ of bij PvdA-GroenLinks”, zegt Van der Weegen. GBWP denkt niet dat de aansluiting zal leiden tot een wig in de oppositie. “Wij zijn constructief en spelen op de bal, niet op de man”, aldus de oppositieleider.

Lees ook: Bergs raadslid Souhail Soutou weg bij GBWP: ‘Dit zagen we niet aankomen’ Lees ook: Akkaya strijdbaar de nieuwe raad in: ‘Grote partijen moeten zich bescheidener opstellen’